Restaurangernas matsvinn ökar – ”Inte rätt arbetssätt”
I en undersökning från IVL svenska miljöinstitutet har man sett att matsvinnet på restauranger ökar. Sedan minskningen under pandemin har matsvinnet gått uppåt. Matsvinnet från restauranger motsvarar tio kilo per person och år. Restaurangerna utgör åtta procent av det totala livsmedelsavfallet.
Johan Hultén på IVL svenska miljöinstitutet tar upp att det har varit tuffa tider för restaurangerna sedan pandemin och att det hade sparat restaurangerna mycket pengar att dra ned på svinnet. Under pandemin sjönk livsmedelsavfallet markant men nu är det betydligt högre än det var innan pandemin. 2018 låg det på 73 000 ton och nu med siffrorna från 2023 ligger det på 104 000 ton.
– De flesta restauranger verkar inte lyckas planera eller ha rätt arbetssätt för att minska sitt matsvinn. Samtidigt är många åtgärder enkla och det finns gratis handböcker med råd och tips. Det är märkligt att så få restauranger lyckas minska sitt matsvinn, säger Johan Hultén, projektledare på IVL svenska miljöinstitutet, SLU och SCB som ingår i konsortiet SMED, i en kommentar.
Studien lade även märke till att det inte är ett stadigt flöde av matsvinn utan att det varierar mycket vecka för vecka. Det är även stora skillnader mellan restaurangerna och den mat som slängs är ofta i fullt ätbart skick.
– De flesta åtgärder kräver att personal är involverad och ser det som en viktig del av sitt jobb att minska matsvinnet. De behöver förklara för gästerna varför vissa rätter varierar och bufféerna ser ut på ett visst sätt. Ägare och chefer måste ge personalen rätt förutsättningar att göra det jobbet, säger Johan Hultén.
Sveriges mål är att det totala matsvinnet ska minska med 20 procent från 2020 till 2025.