Serverar du svenskt kött? Berätta om det!
Nästan alla äter kött och 3 av 4 kan också tänka sig att betala mer för svenskt kött jämfört med importerat. Serverar ni svenskt kött så visa det! Skriv det i annonser, på sociala medier och i menyn. På det viset kan ni locka fler gäster till just er!
Varför svenskt kött? Svenskt kött är säkert, tryggt, gott och packat med bra näring! Sverige är ett avlångt land med bra förutsättningar för djurhållning i hela landet, där det inte alltid går att odla andra grödor. Djuren är viktiga för att kunna omvandla gräs till mat och när du väljer svenskt kött bidrar du också till att vi behåller gårdarna och matproduktionen i vårt land.
6 anledningar att välja svenskt kött:
- Vårt beredskapslager vid krig och kris. För att vi ska ha tillgång till mat i kristider behöver vi se till att vi har aktiva lantbruk och aktiva livsmedelsföretag i säkra tider – vi måste säkra den svenska maten!
- Ett djurskydd i världsklass där den svenska djurskyddslagen utgår ifrån att djuren ska ha möjlighet att utföra sina naturliga beteenden.
- Lägst användning av antibiotika inom EU. Ett ambitiöst djurskydd gör att djuren är friska. Att vi har friska djur gör att vi har lägst användning av antibiotika i EU.
- Ett näringsrikt och säkert livsmedel. Svenskt kött är tryggt och säkert. Kött och inälvsmat är också några av de mest näringstäta livsmedel som finns!
- Ökad biologisk mångfald och lägre klimatpåverkan. De betande djuren bidrar till biologisk mångfald. Svenskt kött har lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet.
- En cirkulär och mer hållbar matproduktion. Djuren kan äta det vi själva inte kan eller vill äta, som exempelvis gräs, restprodukter från livsmedelstillverkningen och spannmål av lägre kvalité.
Svenska livsmedelsproducenter och livsmedelsföretag bidrar också till arbetstillfällen, skatteintäkter, levande landsbygd och ett levande näringsliv.
Det finns alltså många fördelar med att välja det svenska köttet och när du serverar svenskt kött – kom ihåg att berätta om det! Skriv ut det i annonser, på sociala medier, i menyn och berätta om det. Nästan alla äter kött och 3 av 4 kan också tänka sig att betala mer för svenskt kött jämfört med importerat.