Vapianos ägare om rekonstruktionen: ”Restaurangerna inte till salu”
Det var i mitten av januari som den tyska kedjans sex svenska Vapiano-restauranger gick in i en företagsrekonstruktion tillsammans med moderbolaget GLR Sverige AB. Restaurangerna ägs av Magnus Ledin som köpte konkursboet efter Vapianos första konkursvåg 2020.
Magnus Ledin, som även är medgrundare av Vapiano Sverige, tror på en fortsatt framtid för restaurangkedjan. Att rekonstruktionen fortsätter enligt plan och att Stockholms tingsrätt godkänt rekonstruktion framför konkurs är en bekräftelse på att bolaget fortfarande har livskraft.
– Vi är försiktigt positiva. Alla leverantörer vi pratat med stödjer oss, likaså våra hyresvärdar som det är viktigt att ha med sig för att lyckas, säger Magnus Ledin.
2024 omsatte den svenska delen av koncernen 168 miljoner kronor och när rekonstruktionen inleddes hade den samlat på sig en skuldnota på cirka 20 miljoner kronor. Största delen utgörs av en skuld till franchisegivaren, näst störst är lån från Magnus Ledin, följt av en skuld till Skatteverket. Bolaget hade dock inga förfallna skatter när rekonstruktionen inleddes, enligt Magnus Ledin.
Men det är alltså först i maj som man kommer att presentera den nya organisationen. Magnus Ledin framhåller att det redan förekommit felaktiga uppgifter i massmedia.
– Många har hört av sig och trott att restaurangerna är till salu, men så är det inte. Vi har istället för avsikt att sälja tre restauranger till vår operative chef som kommer att driva dem vidare som franchisetagare. Så de kommer att fortsätta som Vapiano-restauranger med samma personal och samma italienskinspirerade meny som övriga restauranger. Utåt sett kommer ingen skillnad att märkas.
Den operativa chefen heter Altan Celep och det är restaurangerna i Malmö, Göteborg och den på Sturegatan i Stockholm som han ska driva som franchisetagare.
– Ingenting är dock klart då det kräver godkännande av hyresvärden, betonar Magnus Ledin.
Förklaringen till varför restaurangkedjan återigen hamnat i ekonomiska svårigheter hittar Magnus Ledin i omvärldsläget. Covidpandemin, skatteanstånden och det faktum att färre äter ute på grund av ansträngd ekonomi fortsätter att lägga sordin på utvecklingen.
Hur ska ni lyckas med att skapa ny efterfrågan?
– Det är en fråga vi jobbar mycket med och vi kommer att sjösätta en hel del idéer framåt sommaren när vi är klara med rekonstruktionen. Men det är fortfarande för tidigt att säga exakt vad och i vilken ordning, säger Magnus Ledin.
Vapiano etablerades i Sverige 2007. Av de kvarvarande restaurangerna finns en på Emporia i Malmö och en på Östra Hamngatan i Göteborg. Resterande fyra finns i Stockholmsområdet; i Gamla stan, på Vasagatan och Stureplan samt i Mall of Scandinavia.