20-åring från Piteå är årets Juniorkrögare – får driva restaurang
Det är Årets Kock Elevfond som startat tävlingen Juniorkrögare tillsammans med Carotte för att ge unga kockar mellan 19 och 23 år en chans att ta steget in i restaurangbranschen.
Förutom den unika möjligheten att leda en restaraung i två dagar får vinnaren också kunskap om att utveckla koncept, planera menyer och leda och hantera ett professionellt kök. Med sponsrade råvaror samt stöd av mentorer förbereds deltagaren för att hantera alla delar av restaurangdriften.
– Årets Kock har som mål att stötta nästa generations kockar och inspirera till kreativitet och entreprenörskap. Det är en investering i framtidens gastronomi och vi ser fram emot att följa deras resa, säger Helene Kugelberg, vd för Årets Kock.
De tre unga kockarna Max Salomonsson, David Lauri och William Malm gjorde upp om titeln Juniorkrögare 2025. Trion hade i förväg fått skicka in sina recept till juryn. På finaldagen fick de 30 minuter på sig att förbereda sina kök innan tre timmar av intensiv matlagning började.
Juryn bestod av Michael Andersson (Årets kock 2024), Desirée Jaks (Årets kock 2023), Klas Lindberg (Årets kock 2012) samt Carottes gastronomiska ledare Albin Edberg. Deras bedömning gjordes utifrån tre kriterier: smak, utseende och metod.
När tävlingen var över stod Max Solomonsson som segrare. 20-åringen har tidigare arbetat på Bistro Bryggargatan och Centrum Krog i Piteå och vann Årets viltkock 2024. Han har en vision om en rustik kvarterskrog där hållbara svenska och nordiska råvaror står i fokus.
Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.