23948sdkhjf

Stjärnkrögaren om årets Nobelmiddag

Jimmi Eriksson och Annie Hesselstad har skapat rätterna som ska serveras i Stockholms stadshus den 10 december. 

Han blev Årets kock 2016 och var Sveriges representant i Bocuse d’Ors tidigare i år. Nu är Jimmi Eriksson också aktuell för att ha skapat förrätten och varmrätten till årets Nobelmiddag. Till sin hjälp har han konditorn Annie Hesselstad från Artipelag som ansvarar för desserten.

Stadshuset är inte ny mark för Jimmi Eriksson. Han har jobbat där flera gånger, bland annat under Nobelbanketten 2018, och blev för tre år sedan kreativt ansvarig för Stadshusrestaurangerna. 

Med två inställda banketter på grund av pandemin har stjärnkrögaren haft lång tid att förbereda menyn. Bland annat har han hunnit rita upp och printa sina rätter i en 3D-skrivare för att se exakt hur resultatet skulle se ut.

– Jag är både stolt och förväntansfull inför att äntligen få presentera de rätter som jag har utvecklat, det är många gäster på plats som får ta del av det jag arbetat med i tre år, säger Jimmi Eriksson via ett pressmeddelande från Nobelstiftelsen.

Exakt vad som kommer att serveras till de 1 250 gästerna på Nobelmiddagen den 10 december är hemligt, men Jimmi Eriksson har avslöjat att han kommer att använda några specifika svenska råvaror för att skapa en distinkt smakupplevelse. Han har också lagrat 50 liter krondillslag sedan sensommaren och berättar att även alger kommer att ingå i förrätten. Han gillar också att göra sin mat färgstark.

I slutet av sommaren togs 70 kilo plommon från Österlen, kärnades ut och frystes ned styckevis. De kommer nu att spela en stor roll i desserten.  

– Plommonen är lite bortglömda och en underskattad frukt, menar Annie Hesselstad. 

Jimmi Eriksson och Anna Hesselstad har hjälp av 40 kockar och 190 personer i servisen under bankettens middag. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063