Skatteverket ska kartlägga omfattande matbudsfusk
Under 2022 ska Skatteverket utreda vad som redan nu ser ut att vara omfattande fusk inom den växande hemleveranssektorn.
Under pandemin, då matbudsplattformar vuxit kraftigt, har Skatteverket tagit emot flera tips om fusk med skatter och löner hos de mellanhänder som erbjuder leveranser till företagen. En pilotkontroll som inleddes då visade på omfattande fusk och nu kommer en särskild kontroll att utföras av Skatteverket under resten av 2022.
– Vi har fått flera uppgifter från andra myndigheter samt andra tips som gjort att vi började undersöka det här lite extra, säger Ludvig von Zeipel, programledare osund konkurrens på Skatteverket, under en digital pressträff där projektet presenterades.
Fusken avser främst oredovisade intäkter och löner och enligt Skatteverket är det låga priset en indikation på att allt inte går rätt till.
– Plattformarna skjuter till pengar för det verkar inte som om folk är villiga att betala de riktiga kostnaderna. Med ett så lågt pris är risken stor för att skatter och avgifter inte betalas som de ska, säger Emma Lindmar Viberg, samordnare av kontrollen på Skatteverket.
Skatteverket har identifierat fyra stora plattformsföretag idag men det är inte främst de som är föremål för undersökningen utan snarare alla de företag som ligger under dem och som utför tjänster åt plattformarna. Plattformarna själva vill inte anställa matbud utan F-skattsedel och då blir budföretag eller egenanställningsföretag med F-skatt mellanhand. Det är i flera fall en komplex struktur med flera aktörer som alla ska ha en del av kakan.
– Vi har identifierat en så kallad möjliggörare vilket är en person som har kunskap om redovisning och kan göra upplägg. Men vi är bara i början av kontrollen och vi får se vad som händer i slutet av året, säger Emma Lindmar Viberg.
Skatteverket befarar också att flera av de anställda på budföretagen utnyttjas och att en del med en svag position på arbetsmarknaden lockats in med löften om att det handlar om vita extrajobb när så inte är fallet.
– Vi ser även att det delas på bankkonton och inloggning på de här plattformarna vilket gör det svårt att se vilka som egentligen har arbetat, säger Emma Lindmar Viberg.
Kontrollen kommer att utföras under hela 2022 och när den är klar ska resultaten analyseras i en rapport.