23948sdkhjf

Avtalet klart för besöksnäringen: ”Styrkebesked men innebär utmaningar”

Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) har tecknat ett nytt kollektivavtal som följer märket. Förhandlingschefen Torbjörn Granevärn nöjd med att det finns en tydlig prioritering av de som stannar i branschen.

Det nya avtalet för 200 000 anställda inom svensk besöksnäring är klart. Det så kallade Gröna riksavtalet följer märket som industrins parter tecknat med en total kostnadsram på 6,4 procent över två år, fördelat på 3,4 procent första året och 3 procent år två.

– Det är ett styrkebesked med ett avtal som följer industrins märke och som skapar förutsägbarhet för två år framåt. Den höga nivån på märket kommer dock innebära utmaningar för många företag inom besöksnäringen, inte minst med tanke på kostnadsläget för våra medlemsföretag, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita, i ett uttalande.

Visitas prioriteringar i avtalsrörelsen har varit låga trösklar in i branschen och god villkorsutveckling för de som stannar och presterar, branschanpassade anställningsformer, rimlig flexibilitet och verktyg för att säkerställa ordning och reda. Torbjörn Granevärn tycker att det undertecknade avtalet ligger i linje med dessa ambitioner.

– Vi har lyckats hålla tillbaka höjningen av minimilönerna jämfört med de årliga löneökningarna som går ut till medarbetarna, vilket innebär en tydlig prioritering av de medarbetare som stannar i branschen. Dessutom har vi lyckats få till större flexibilitet vad avser arbete på helger samt tydligare regelverk för ordning och reda.

Han är inte lika nöjd med den mertidsersättning som tillförts avtalet, efter att LO fört fram det som gemensamt krav.

– Men regeln träder ikraft först om ett år och har tillförts tydliga undantag för arbete som utförs på grund av frånvaro och utökat behov av arbetskraft. Detta ser vi kommer minska användandet av mertid och underlätta för medlemsföretagen att använda rätt anställningsformer.

Avtalet innebär också en överenskommelse om att anställda från branschutbildningar på gymnasiet ska kvalificera sig till den högsta lönegruppen redan efter ett år mot tidigare tre, ett snabbspår.

– Det känns riktigt bra att vi har lyckats leverera goda löneökningar samtidigt som vi har ökat tryggheten i branschen. Glädjande är också överenskommelsen om att utbildning ska löna sig, säger Eva-Lotta Ramberg, HRF:s förbundsordförande.

Enligt HRF betyder avtalet också att diskriminering av deltidsanställda upphör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062