23948sdkhjf

Ny huvudbryggmästare: ”För mig är det jättestort”

Åsa Johansson har fått en riktig drömroll på Åbros bryggeri som huvudbryggmästare.     – Nu ska jag utveckla nya ölsorter.

Rollen som huvudbryggmästare är inte utvecklad än utan hon sitter fortfarande på två stolar. 
– Jag har fortfarande mitt tidigare uppdrag som processchef. På den nya positionen kommer jag att ges tid till fördjupad ölutveckling, representation på mässor och ölprovningar.

Hur stort är det att bli huvudbryggmästare?
– Det är en udda tjänst som inte så många har. För mig personligen är det jättestort. Att familjeföretaget Åbro väljer att satsa på mig. Jag är otroligt stolt. 

Att vara intresserad av öl har växt till en passion för Åsa Johansson.
– Innan jag började här var jag inte intresserad av öl. Nu dricker jag hellre öl än vin.
För att komma på tal för den fina titeln huvudbryggmästare krävs en utbildning, både teoretisk och praktisk. Åsa Johansson utbildade sig i Köpenhamn under ett år. 
– Tillsammans med praktiken, som jag gjorde här på bryggeriet, sträckte sig utbildningen över två år. Men råvarukännedom och malttillverkningen gjorde jag i Halmstad. Man måste förstå processen för att kunna köpa rätt maltkorn, man måste sätta rätt specifikation till leverantören för att det ska fungera för Åbros bryggprocess. 

ÅSA JOHANSSON
Aktuell: Huvudbryggmästare på Åbro bryggeri sedan januari 2022.
Familj: Sambo och dotter på tio år.
Fritidsintressen: Träning, friluftsliv, slalom, motorcykel och hundar samt dotterns fotboll och hockey.
Ålder: 43 år.
Favoriträtt: Köttgryta med ris.
Favoritprodukt: Bryggmästarns Bästa Pilsner.
Roligaste sysslan i jobbet: Ölutvecklingen. 
Vill bjuda på middag: Morfar som inte finns sedan 20 år tillbaka. Vi hade en nära kontakt.
Bästa tid på året i jobbet: Våren inför högsäsong. Allt måste vara på plats.
Bakgrund: Nyexaminerad kemiingenjör 2003. Jobb på Åbro bryggeris laboratorium 2004. Bryggmästarexamen från Bryggerihögskolan i Köpenhamn 2010. Processchef på bryggeriet och nu huvudbryggmästare.
Bästa beslut: Tackade ja till det första jobbet här på Åbro. Det har lett till en fantastisk karriär. 
Mål: Att kunna utveckla nya ölsorter och den tekniska processen. 

För att sätta igång processen för öltillverkning kan man väldigt förenklat säga att man krossar kornet och behandlar det i olika steg för att frigöra sockret. Även olika humlesorter tillsätts för att få en beska på ölet. Därefter tillsätts jäst och alkohol börjar bildas. 
– Man måste känna till hur kornen ska krossas och förstå en rad kemiska parametrar. 
Detta måste Åsa Johansson ha koll på när hon beställer malt från sin leverantör.
– Vi ska kunna lita på att leverantören ger oss malt efter vår specifikation. I Åbros fall tas malt från Vikingmalt i Halmstad. Mindre leveranser kommer från Finland och Danmark.

För att göra ett ölrecept krävs kunskap om malten och humlens egenskaper. I själva processen kan man göra på olika sätt. 
– Man kan testa nya humlesorter. De kommer från framför allt Tyskland. Ibland vill man använde en sorts humle. Ibland flera olika kombinationer. Vi gör prov i ett minibryggverk på fem liter för att testa humlen. Men av tidsskäl går vi ibland på den stora bryggningen. 
– Ibland skickas prover till Systembolaget och har man tur så vinner man en plats i sortimentet. Lite går också till dagligvaruhandeln. Det är alkoholfri öl, 3,5 och lättöl.
– Det är lite synd att lättölen kommit i skymundan till förmån för alkoholfri öl. Den alkoholfria ölen har fått stor marknadsförening och har en finare design. Den är dock hårdare processad än lättölen. 

Den största skillnaden med den nya tjänsten blir att hon inte har personalansvaret för processavdelningen. Företaget har 200 medarbetare i Vimmerby och 30 säljare och egna chaufförer i landet. 
– Fortfarande har jag lite personalansvar kvar. I den nya tjänsten får jag huvudansvaret över avdelningen men den nya processchefen vi rekryterar får ta hand om driften. Det blir mer resor och det är alltid roligt. Jag letar idéer, tester nyheter och ser vad som kommer på Systembolaget. Följer med i sociala medier och besöker mässor i Tyskland för både ny teknik och råvaror. Till det kommer seminarier, digitala ölprovningar för Åbros egna säljare.
Smaksinnet är viktigt i ölutveckling. Det går att träna upp.
– Man utvecklar smaksinnet med ölutveckling och vi tränar också på felsmaker. Man köper ampuller och preparerar ett öl med felsmaker och minskar styrkan gradvis.

Vilken betydelse har rollen utåt?
– Man är ansiktet utåt på mässor. Det är värdefullt att kunna hela processen. Då tappar man inte kunskap i kontakten med kunderna. Det är stor skillnad att hyra in folk som ska stå på en mässa.
Microbryggerier runt om i Sverige påverkar ölintresset positivt. Det gör att konsumenter frågar efter speciella sorter. Även hembryggarnas intresse gör att ölintresset växer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078