”Överväg rekonstruktion innan ni drar i konkurssnöret”
Antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökade med 110 procent i mars 2020. Det handlar om stjärnkrogar, den lokala pizzerian, kvartershaket och favoritbaren. Mötesplatser som betyder så mycket mer än en måltid. Men många av dessa mötesplatser riskerar nu att försvinna när Sverige kämpar för att spridningen av coronaviruset ska begränsas.
Enligt Arbetsförmedlingen varslade branschen 14 299 personer under mars 2020, motsvarande siffra 2019 var 67. Viruset drabbar äldre och sjuka hälsomässigt, men ekonomiskt är det på väg att förgöra en hel krogbransch.
Samtidigt ser vi hur restaurangbranschen desperat kommer med kreativa och fantastiska lösningar för att ge gästermöjligheter att fortsätta äta och dricka på ett säkert sätt. Men prognosen för restaurangbranschen ser oroväckande ut och vi kommer se fler restauranger med betalningssvårigheter och i värsta fall konkurs innan detta är över.
Vad många i branschen inte vet är att rekonstruktion i många fall kan vara ett bättre recept för överlevnad än att bara förlita sig på regeringens krispaket.
Det finns i dag ingenting som tyder på att situationen kommer förbättras under de närmsta veckorna eller kanske månaderna. Vi kommer förmodligen se fler varsel och fler konkurser i takt med att restaurangbesöken minskar, intäkterna sjunker och det blir dags för nästa löneutbetalning. Men för hotell och restauranger som egentligen har en livskraftig verksamhet och bara hamnat i tillfälliga betalningssvårigheter så kan det finnas ett annat, för många okänt recept: företagsrekonstruktion.
Företagsrekonstruktion kan vara ett bra recept för att rädda en i grunden hållbar verksamhet som hamnat i tillfällig ekonomisk kris. Men alltför många organisationer känner inte till lagstiftningen och ansöker om rekonstruktion alldeles för sent. För de som väntat för länge är risken stor att bara ett alternativ återstår: Konkurs.
I rådande läge finns det därför skäl för restauratörer att redan nu läsa på mer om rekonstruktionslagstiftningen.
Företagsrekonstruktion är en legal process för att rädda företag som har betalningssvårigheter men som på sikt har goda möjligheter att leva vidare. Det innebär att bolaget tar ”time out” och får möjlighet att reda upp sin akuta situation.
Under rekonstruktionen får företaget en viss tid på sig att ombilda och återuppbygga sin ekonomi och verksamhet. Den sker steg för steg enligt en utstakad process som anges i lagen och sker i samarbete med en rekonstruktör som godkänns av tingsrätten.
Vid en rekonstruktion fryses skulderna och inga utbetalningar till fordringsägare får ske av skulder som uppstått innan rekonstruktionen. Tillsammans med rekonstruktören går bolaget sedan igenom de möjligheter som finns och tar fram en stabil plan för att få fart på verksamheten framåt. Den dagliga verksamheten fortsätter som vanligt under en rekonstruktionsprocess och alla avtal fortsätter att gälla.
Jag uppmanar alla restaurangägare som just nu går igenom sin värsta kris att studera alternativet rekonstruktion, innan ni drar i konkurssnöret. Så kan livet räddas för många restauranger och jobb.
Christer Backman, rekonstruktör och vd Plana
Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.