Maten spåras på atomnivå
Går det att egentligen veta var en tomat kommer ifrån? Skyltar kan ändras, och pappersspåret kan manipuleras men själva tomatens atomer däremot – de går inte att ändra på. Den kunskapen kan nu börja användas för att spåra allt från franskt vin, argentinskt kött eller kanske just tomater. Det skriver Sydsvenskan.
Läs också: Gåtan med alkoholfri öl kan vara löst
En het fråga just nu är grönsaker odlade i det ockuperade Västsahara som säljs vidare under marockansk flagg. Efter ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Marocko framhåller EU att förtjänsten från varor från det icke-självstyrda territoriet Västsahara bör tillfalla de som bor i området. Men går det att veta att till exempel en tomat kommer från Marocko eller Västsahara?
– Det kan vi. Om vattnet i tomaten kommer från bergen i Västsahara kan vi säga det, säger forskningsingenjören Jürgen Kuhn till Sydsvenskan.
Enligt honom går det utläsa skillnader i isotoperna i vattnet, alltså mängden neutroner i atomernas kärnor, en mängd som skiljer sig åt mellan olika platser i världen.
– Skillnaden är minimal. Vi talar om den sista av många decimaler. Men den går att mäta, säger Jürgen Kuhn.