Så ska Martin & Servera bli mer hållbart
Elhybridlastbilar, nya biogasbilar och utökade nattleveranser med biogasbil. Det ingår i satsningen för att göra restaurangrossisten Martin & Servera till ett mer hållbart företag.
– Som stor aktör på marknaden är det viktigt att vi tar ansvar för hållbar utveckling. Det gör vi bland annat genom att investera i ny teknik. På så sätt stödjer vi omställningen till mer hållbara leveranser, kommenterar Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.
Martin & Servera har i dag distribution via tre elhybridlastbilar. Två är företagets egna bilar, en körs ihop med underleverantören Älta Transportservice. Snart har företaget också två egna biogasbilar. De levereras i slutet av januari och ska användas i Malmö. Sedan tidigare deltar Martin & Servera i ett miljöprojekt i Stockholm med nattleveranser med biogasbil i samarbete med transportören KMP Kyl & Frys. Nattleveranserna ska nu utökas med ytterligare en runda.
För att kunna snabba på utvecklingen och nå målet med mer hållbara leveranser har Martin & Servera ansökt om och tilldelats investeringsstöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Ett investeringsstöd på 2,5 miljoner kronor har godkänts för tjugo biogasfordon under de närmaste fyra åren.
– Det innebär att vi får ett bidrag på 40 procent av den merkostnad som uppstår för att öka antalet biogasbilar i vår egen fordonsflotta, säger Stefan Bergström Hedmark.
Martin & Servera anslutar sig nu även till Stockholmsprojektet Älskade stad, som är ett branschöverskridande samarbete som jobbar för en renare och tystare stad.
– Vi börjar med att flytta paketleveranser av restaurangutrustning till Älskade stads samlastningslösning hos Ragn-Sells, berättar Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik.
På hållbarhetsområdet har också Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna, där Martin & Servera ingår, och Svenska Retursystem slutit ett avtal om att implementera livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök.
– Vi har sedan länge arbetat med att använda våra resurser så effektivt som möjligt. Det kan handla om allt från att minska matsvinnet till att sänka miljöbelastningen från våra transporter. Att vi nu börjar använda returlådor är ännu ett steg i resan för ökad hållbarhet i branschen, säger Stefan Bergström Hedmark.