De tävlar i Årets unga kock
För 42:e året i rad anordnar Chaîne des Rôtisseurs, gastronomisk förening för både professionella krögare och amatörer, tävlingen för unga kockar som är verksamma på restauranger anslutna till föreningen i drygt åttio länder.
Med ung innebär att kockarna vid tävlingstillfället inte fyllt 27 år. Årets svenska tävling äger rum den 26 februari och segraren deltar i världsfinalen i Taiwan i september.
Tävlingen följer Chaînes internationella regler där varje deltagare, från en hemlig korg med identiska råvaror, tillagar en meny för fyra personer - förrätt, varmrätt och dessert.
Tävlar gör Viktor Arabzadeh hos Swedish Taste i Göteborg, William Brittsjö hos Oaxen Krog i Stockholm, Marcus Forsberg hos Oaxen Slip i Stockholm, Henric Herbertsson hos SK Mat & Människor i Göteborg, Fabian Olli Johansson hos Rot, i Visby och Philip Lindgren hos Stadshuskällaren i Stockholm.
Juryn som utsett årets finalister består av Kurt Weid, internationell domare, Johan Andersson, restaurang AG, Cajsa Johansson, Cajsas Kök , Jimmi Eriksson, Årets Unga Kock 2013,Silvermedaljör i International Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2013 och Årets Kock 2016 och även medlem i Svenska Kocklandslaget.
Därtill sitter Christina Möller, Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens vänner, Monica Sander från Årets Kock och Carl Wachtmeister, Chaîne des Rôtisseurs, Bailli Délégué i jryn.
Köksjuryn består av Lars Sunekvist, Stockholms Hotell & Restaurangskola, Lena Eriksson, Svenska Kockars Förening.
Urvalsjury har varit Henrik Norström från Lux dag för dag, och Björn Persson, från Koka.