Prova ljuvlig saffranspizza
Alla årstider har verkligen sin charm. Så ävendenna tid när trädgården är städad vitlöken i jorden, häcken är hyfsat ansad och man kan med gottsamvete tända en brasa och njuta av en god bok.
I slutet av oktober lägger jag alltid in min saffran mortlar den med råsocker och tillsätter renat brännvin och lite sockerlag och så får det mogna tills det är dags att baka med den, känns som det är starten på julens alla bak och njutningar.
Jag har även ett härligt recept på saffran där jag på sommaren alltid fyller min romkruka med goda kryddor och massor av bär samt rom och socker. Detta får sedan stå ända fram till advent eller jul och dra till sig massor av smak av kryddorna och romen sedan är det bara att njut
Saffranspizza med vaniljkräm och rommarinerade bär och riven vit choklad
Ingredienser vaniljkräm:
250 gr mjölk
1/2 vaniljstång
50 gr råsocker
60 gr äggula
20 gr maizena
5 gr smör
Gör så här:
Koka samman allt utom smöret till en fast och smidig kräm och tillsätt smöret på slutet och häll ut på ett bleck och låt svalna under plast i kylskåp.
Fördeg:
500 g (5 dl) mjölk, rumstempererad
500 g (ca 8 dl) vetemjöl
40 g jäst
200 g (drygt 2 dl) strösocker
1 g saffran som fått dra i konjak eller vodka
Tillsätt detta efter första jäsningen
1 tsk salt
500 g (ca 8 dl) vetemjöl special
200 g smörrumstempererat, om det är osaltat öka mängden salt i receptet något
Gör så här:
Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i
köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i cirka 30 min.
Efter jäsning:
1. Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg.
2. Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget.
3. Forma degen till runda bollar cirka 100 g/st
4. Kavlas ut degen tunna som pizzor.
5. Lägg på bakplåtspapper lika stora som en pizza och låt jäsa cirka en timme beroende på om ni har kallt degspad eller
rumsvarmt.
6. Spritsa på vaniljkräm på pizzan, grädda pizzorna i 270 grader varmluft i cirka 5-8 minuter, så de har gyllenbrun och vacker
färg.
7. Tag ut och lägg på till exempel rommarinerade bär, riv på lite vit choklad och toppa med glass som är gjord på sommarens
bästa bär.
8. Servera direkt och njut.
Med hopp om en härlig jul och vinter