De värnar napolitansk pizza
Sedan hashtaggen #PizzaUnesco, en kampanj för att hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan startades har nära två miljoner underskrifter från över 90 länder samlats in.
I december tas beslutet om hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan. Initiativtagare till kampanjen är Italiens före detta miljö- och agrikultur minister Alfonso Pecoraro Scani som 20 november besöker Giro Pizzeria i Stockholm. Under kvällens samlas namnunderskrifter in för att stötta kampanjen som också skapats för att tvätta bort pizzans rykte som skräpmat.
– Hantverket bakom den napolitanska pizzan är en kontrast till globaliseringen och de multinationella matföretagens produkter. Vårt mål är att bevara och skydda pizza som konst och hantverk, säger Alfonso Pecoraro Scanio.
Idag finns bland annat medelhavsmaten och den argentinska tangon på listan.
Enligt experter erkänns napolitansk pizza enligt följande kriterier:
-
Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst
-
Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna
-
Produkterna ska helst vara från Campania regionen: mozzarella, tomater, basilika, olivolja
-
Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450-480 grader
-
Pizzan ska vara rund, diameter 35 centimeter, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 millimeter