Öppnar restaurang i Stockholm som Tony Soprano hade älskat

Tony Soprano pratade ständigt om gabagool. 18 år efter seriefinalen på den hyllade tv-serien om en italiensk-amerikansk maffiafamilj dyker återföds begreppet upp i Stockholms restaurangliv. Den nya restaurangen som öppnade den 11 april i Östermalms saluhall heter just Gabagool.
Tony Soprano pratade ofta om gabagool. Även Michael Scott beställde gabagool i ett minnesvärt maffiaavsnitt av The Office. Nu är det krögaren Elias Karroum, känd för Beirut Café, som med namnet på sin nya restaurang refererar till det italiensk-amerikanska uttrycket för capicola, det vill säga en klassisk lufttorkad skinka.
Elias Karroum tog det libanesiska köket till Sverige men började faktiskt arbeta som kock i unga år med svensk husmanskost och det italienska köket. Beirut Café slog upp portarna 1999 på Engelbrektsgatan, men lämnade de lokalerna för några år sedan och flyttade in i den renoverade Östermalmshallen. Det är också där som Gabagool kan besökas sedan den 11 april.
– Vi vill att Gabagool ska bli en naturlig mötesplats där gästerna kan uppleva italiensk matkultur på ett okonstlat, men smakrikt sätt. Med noggrant utvalda råvaror och en meny som förändras med säsongen, strävar vi efter att erbjuda en genuin och kvalitativmatupplevelse, säger Elias Karroum i en kommentar.
Menyn på Gabagool bygger på två grundpelare i det italienska köket: färskpasta och färskbakad focaccia. Gästerna kan antingen äta på plats eller handla i en delibutik med charkuterier, ostar och italienska delikatesser. På kvällarna förändras atmosfären på restaurangen, då aperitivo-kulturen tar över med italienska viner och klassiska smårätter.
Restaurangens inredning är framtagen av arkitektbyrån Skuggan och hämtar inspiration från italienska barer, trattorior och salumerior.
Artikeln är en del av vårt tema om Öppning.