Tävlingsuppgift - vegetariska smårätter
Den första tävlingsrätten för de åtta finalisterna i Årets Kock 2017 är vegetariska smårätter. Finalen hålls den 2 februari 2017 i Malmö.
Så här säger Utvecklingsgruppen för tävlingen Årets Kock, i vilken Markus Aujalay, Årets Kock 2004, och Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, ingår:
– Tävlingsuppgiften ligger helt rätt i tiden och är en utveckling av förra årets ena tävlingsuppgift då 50 procent av det som presenterades på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserade proteinet. I årets tävling har Årets Kock tagit uppgiften ytterligare ett steg och har helt uteslutit proteinet, säger Jonas Dahlbom.
På finaldagen har finalisterna 4 timmar och 10 minuter på sig att färdigställa den första tävlingsrätten som serveras i 14 portioner. De åtta kockar som möts i finalen av Årets Kock 2017 är:
Johan Backeus, Aveqia, Stockholm, Jesper Bogren, Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg, Olle Broström, Fotografiska Stockholm AB, Stockholm, Martin Hansen, Grand Hotel i Lund, Lund, Oskar Mendelin, Galleriet på Görvälns slott, Järfälla , Luqaz Ottosson, Luqaz MAT, Visby, Magnus Persson, Restaurang Hillenberg, Stockholm och Sebastian Thureson, Lilla Ego, Stockholm.