Många kock-kokböcker i år
Kockarna är flitiga vid skrivbordet: När det senaste årets måltidslitteratur sammanställts ser man att många kockar har vigt sin tid åt gastronomiska anrättningar i litterär form. Förra året var kokboksförfattande kockar relativt få.
Ett dussin böcker har skickats in från förlagen för att bedömas av Måltidsakademiens Biblioteksstiftelse. Lika många kockar har fattat pennan och dessutom journalisten Britt-Marie Mattson som samarbetat med Leif Mannerström i boken Matens makt. Här är listan:
Mathias Dahlgren, Hemkunskap
Marco Baudone, Från Brasserie till Franskt Lantkök
Markus Aujalay , Markus pasta
Tommy Myllimäki, Kött, fågel och vilt
Paul Svensson, Grilla vego
Tom Sjöstedt , Lilla Ego en oklassisk kokbok
Jonas Lundgren, Jonas paleokök
Jan Hedh, Julens söta
Björn Frantzén, The Flying Elk
Leif Mannerström & Britt-Marie Mattsson, Matens makt
Stefan Ekengren, Husman
Jamie Oliver, Familjens favoriter
De 23 november är det prisutdelning i det som brukar kallas för Årets måltidslitteratur, ett evenemang som styrs upp av av Måltidsakademiens Biblioteksstiftelse och som i år kommer att husera under Sveriges Radios tak i Stockholm. Precisering kommer. De tolv kokböckerna bedöms i skiftande kategorier.