23948sdkhjf

Skåne i tuff kamp om EU:s livsmedelsmiljarder

Entreprenörsveckan pågår för fullt. På måndagen genomfördes R&S seminarium Innovationer i måltidsnäringen. Ett välbesökt seminarium med en bredd av infallsvinklar på aktuella och framtida innovationer. Mikael Byström, Skånes Livsmedelsakademi berättade om det intensiva arbetet med ansökan till EU för ett gigantiskt kunskap- och innovationsprojekt inom livsmedel.


I mitten av juli ska ansökan vara inne. I november avgörs om Skåne, eller Öresundsregionen får bli en nod i KIC, den stora livsmedelssatsningen i Europa. Syftet med livsmedelsprojektet är att stärka innovationskraften och skapa en hållbar global värdekedja för mat och livsmedel.Budgeten för varje KIC, Livsmedels KIC, Knowledge and Innovation Communities, är mellan 100 och 150 miljoner Euro per år.Genom sina KICar inom klimat , hälsa , information/kommunikation , råmaterial och energi , samt de kommande fokusområdena livsmedel, tillverkningsindustri och urban rörlighet vill man utveckla Europa. Varje KIC satsar på utbildning, innovation och entreprenörskap inom de olika områdena och täcker därmed hela innovationskedjan från utbildning till ekonomisk inverkan.

Den kommande KICen inom livsmedelsområdet, Food4Future, är den största ekonomiska satsningen inom livsmedel någonsin. I KICen samlas och möts de främsta företagen samt de mest framstående universiteten och forskningsinstituten inom livsmedelsområdets alla delar i Europa för att arbeta fram morgondagens livsmedelsförsörjning.

Fakta: Foodbest är ett konsortium som arbetar för att få livsmedels-KICen. Konsortiet består av Nordic (Sverige/Danmark) med Lunds universitet och Köpenhamns universitet samt andra svenska och danska universitet och forskningsinstitut och ett antal företag. Övriga noder är Nederländerna/Belgien, Storbritannien/Irland, Italien, Frankrike, Spanien.

Foodbest skriver under 2015/16 ansökan till KICen vilken ska starta senast 2017. Fokus inom KICen är livsmedelsområdet knutet till health, sustainability, security.
Källa :
Länk för mer info

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062