Ännu en märkning
Nu lanseras symbolen ”Från Sverige” som ska göra det enklare att välja svenskproducerade råvaror och livsmedel. Hamburgerkedjan Max ansluter sig direkt till den nya frivilliga ursprungsmärkningen.
Initiativet till den nya frivilliga ursprungsmärkningen kommer från LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel. Matens ursprung är en allt viktigare fråga och märkningen är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerad mat. Målet är också att stärka hela livsmedelskedjan och utveckla svensk matproduktion.
– Det är väldigt roligt att Max har varit så snabba att de är med redan vid lanseringen av den nya märkningen, säger Maria Forshufvud, vd på Svenskmärkning AB.
”Från Sverige” får användas på livsmedel, råvaror och växter som producerats i Sverige och uppfyller kriterierna. Kött och charkuterier märks med Kött från Sverige som kommer att ersätta märkningen Svenskt kött. Produkter som märks med Kött från Sverige ska alltid innehålla 100 procent svenskt kött. Om det är en sammansatt produkt, som till exempel korv, ska den därtill innehålla minst 75 procent svenska råvaror.
– Att välja svenskt kött känns självklart för oss. Vi vill ha våra svenska bönder kvar och vi vill att det ska kännas tryggt att äta hos oss. Dessutom är Sverige bland de bästa i världen på djurskydd och vi har lägst antibiotikaförbrukning i EU, säger Christoffer Bergfors.
Kriterier för märkning:
- Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
- Odling ska ha skett i Sverige.
- All förädling och packning ska ske i Sverige.
- I sammansatta produkter ska minst 75 procent vara svenskt. Korv, bröd och fruktyoghurt är några exempel.
- Kött-, ägg- och mjölkråvara är alltid 100 procent svensk, även i sammansatta produkter.