HRF kräver höjning med 745 kronor i månaden
Den stora motsättningen i avtalsrörelsens inledning är HRF:s lönekrav på 745 kronor per heltidsanställd och månad. Det beskriver Visita som ett orimligt högt krav.
HRF:s krav och argument: Besöksnäringen har haft en positiv utveckling under lång tid, även i lågkonjunkturer. Men arbetsvillkoren behöver bli bättre för att fler ska stanna i branschen. Stärkt anställningstryggheten, skärpt krav på schemaläggning och ledigheter. Lönekravet i nivå med kraven från andra branscher. Vi vill att den största delen av löneförhöjningen fördelas generellt bland de anställda, och en mindre del individuellt
VISITAS svar och argument: Det är ett orimligt högt krav. HRF:s krav på motsvarande 3,3 procentslöneförhöjningar går långt över de 2,8 procent som industrifacken begärt. Visita framhåller att de små marginalerna, en median på 2 procent som är en realitet i branschen samt att på grund av de höjda arbetsgivaravgifterna har restaurangföretagen genom påverkats av ökade lönekostnader motsvarande cirka 3,5 procent.
VISITAS avtalskrav 2016
– Vi vill använda det begränsade löneutrymme som finns för kunna tillämpa individuell löneutveckling. Det är avgörande för att säkerhetsställa att vi kan attrahera rätt kompetens till näringen och stimulera goda prestationer, säger Visitas vd Eva Östling.
HRF å sin sida vill att minimilöner och utgående löner höjs med 745 kronor per heltidsanställd och månad. Samt att vvervägande delen av löneförhöjningen ska fördelas generellt. Samtliga ersättningar i avtalet höjs med avtalets värde.
HRFs avtalskrav 2016
När det gäller generella aspekter på anställningsförhållanden kan man konstatera att det råder viss samsyn. Till exempel vill Visita att allt fler företag har kollektivavtal och både facket och arbetsgivaren vill att det ska vara möjlighet att förena arbetsliv och familjeliv. Motparterna är överens om besöksnäringens dynamik.
Citat ur HRF:s skrivelse om avtalskraven.
”Besöksnäringen ger upphov till exportinkomster i form av besökares konsumtion av logi, övernattningar och upplevelser. Tillväxtverket konstaterades i somras att de utländska övernattningarna ökade med 6,7 procent 2014 och att en sådan kraftig tillväxt inte registrerats sedan slutet av nittiotalet. Vi är stolta över att verka i en framtidsbransch. Men en kraftigt växande besöksnäring, med brist på yrkeskunniga anställda, behöver trygga villkor för att inte tillväxten ska hindras.”
Visitas vd Eva Östling beskriver besöksnäringens betydelse som en motor i samhällsekonomin:
– I vår roll ligger ett stort samhällsansvar. Just nu står Sverige inför stora utmaningar med många människor som behöver komma in på arbetsmarknaden. För att både klara integrationen och minska ungdomsarbetslösheten är det vårt och HRF:s ansvar att trösklarna in inte blir för höga.
I morgon onsdag utväxlar fackföreningen HRF och arbetsgivaren Visita krav om vilka löner och villkor som ska gälla i de nya kollektivavtalen.
Avtalsagenda:
Idag den 9 mars utväxlas krav mellan Visita och HRF.
Förhandlingarna inleds i början av april.
Senast den sista april ett nytt kollektivavtal vara klart.