Bakgrund: Snart dags för Årets Michelinstjärnor
Snart är det dags för Årets Michelinstjärnor. Här är en kort historia om utmärkelsen som börjar redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil.
De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.
Det övergripande syftet var/(är fortfarande) således att förenkla resandet – något som fortfarande idag finns kvar i Michelins mission – ”en bättre väg framåt”. Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet. – Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”, – två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”, – medan en stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.
De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.
Det övergripande syftet var/(är fortfarande) således att förenkla resandet – något som fortfarande idag finns kvar i Michelins mission – ”en bättre väg framåt”.
Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet. – Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”, – två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”, – medan en stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.
Stjärnornas kriterier
I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 – 5 bestick).
Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar.
Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.
- Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”,
- två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”,
- medan en stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.