NNR, ny nyckelshålsmärkning för restauranger
Nu lanseras en nyckelhålsmärkning för restaurange som ska göra det enklare för gästen att hitta en bra hälsosam maträtt på matsedlar och menyer. För att få använda Nyckelhålet ska restaurangen uppfylla ”Villkor för Nyckelhålet på restaurang”, en kvalitetssäkring och en garanti för hälsosam mat. Villkoren bygger på vetenskapliga råd om hälsosam mat och utgår från NNR, Nordiska näringsrekommendationer från 2012.
En maträtt som får märkas med Nyckelhålet innebär att maten står för helhet och balans med mera fullkorn och grönt, fettbalans, mindre salt och socker samt lagom mängd energi. Mat som du mår bra av.
Totalt serveras det drygt 6 miljoner måltider varje dag på Foodservicemarknaden i Sverige. Den offentliga och den privata sektorn står för 3 miljoner måltider var. Totalt köper de in livsmedel för drygt 32 miljarder kronor.
Dukning och servering ska tydligt informera gästerna om vilka maträtt på menyn och vilka tillbehör på grönsaksbuffén eller frukostbuffén som är det bästa hälsovalet genom att vara märkta med Nyckelhålet.
Läs mer på: http://www.nyckelhaletparestaurang.se/