23948sdkhjf

Flera tunga politiker stödjer köttupprop

Ett upprop för att stärka regelverket kring upphandling av kött till förskolor, skolor och äldreboenden har den senaste veckan fått brett stöd från allmänhet och politiker.
Närmare tusen privatpersoner har redan ställt sig bakom uppropet som också har engagerat tongivande politiker som Gustav Fridolin (MP), Marit Paulsen (FP), Fredrick Federley (C), Matilda Ernkrans (S) och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Varje dag serveras cirka tre miljoner offentliga måltider på bland annat förskolor, skolor och äldreboenden runt om i Sverige. Vad som serveras bestäms i offentliga upphandlingar. Britt-Marie Stegs, som är initiativtagare till uppropet, menar på att det finns ett systemfel i den här typen av upphandlingar.

– Å ena sidan är vi i världsklass när det gäller djuromsorg, vilket är fantastiskt, men när offentlig verksamhet sedan själva ska beställa – då gäller inte djurskyddsreglerna längre. Det här är helt fel och därför är uppropet på www.bättrekött.nu så viktigt.

Många konsumenter accepterar inte dåliga förhållanden för djuren såsom fixerade suggor, instängda kossor, långa transporter, antibiotika i foder med mera vilket inte heller svenska djurskyddsregler tillåter, och som svenska bönder inte gör.

– Som privatperson kan man köpa kött från bönder som man vet har god djuromsorg, men i skolor och på äldreboende finns inte den möjligheten. Ett krav på svenska djurskyddsregler vid offentlig upphandling skulle inte bara innebära att djurens välfärd med säkerhet är mycket bra utan även att antibiotikaförbrukningen kan hållas på en låg nivå och att köttets kvalitet och smak blir avsevärt högre, säger Britt-Marie Stegs.

Flera inflytelserika politiker har engagerat sig i uppropet.
– När människan håller djur har vi också ett ansvar för att se till att djuren har det bra. Djuren ska bland annat få utlopp för sina naturliga beteenden. Våra konsumtionsbeslut kan påverka vad som produceras och hur. När folk får välja, i köttdisken, väljer man gärna svenskt, eller Krav. Då bör politikerna välja minst samma standard när de väljer åt folk, säger Gustav Fridolin, språkrör för miljöpartiet på www.bättrekött.nu.

– Maten till våra barn i förskolor och skolor samt äldreboende är solklart viktig ur många aspekter; trivsel, näring, glädje, samvaro. Kravet på svenska djurskyddsregler vid offentlig upphandling innebär en kvalitetshöjning vad gäller både djuromsorg och smak. Vi har en av världens strängaste djurskyddsregleringar och det ska vi vara stolta över.” svarar Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C) på frågan om varför han ställt sig bakom uppropet.

– Jag ser gärna att den offentliga upphandlingen används aktivt och ta möjlighet att ställa både miljö och sociala krav. säger Matilda Ernkrans, riksdagsledamot (S) om att ställa svenska djurskyddskrav i offentlig upphandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078