23948sdkhjf

Svenskt rakt igenom på By:fiket

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, öppnar det första By:fiket i Stockholm. Här serveras lättare maträtter och en kafémeny baserad på råvaror från Sveriges bönder. By: fiket är första steget i en helt ny satsning för LRF där bondens produkter kommer att erbjudas via kaféer och restauranger i Sverige.

By:fiket i Stadshagen i Stockholm är den första etableringen och en del av ett större koncept där svensk mat och svenska råvaror är i fokus. Här kan man även få klassiskt kokkaffe. Framöver kommer LRF att etablera By: på fler platser i Stockholm och senare även ute i landet. I By-konceptet ingår även att utveckla en restaurangverksamhet med svenska matupplevelser i fokus.
– Vi vill visa att det går att få lönsamhet i att erbjuda god, vällagad mat på svensk råvara till priser som gör att alla kan unna sig det. Det här är ett helt nytt grepp och ett spännande sätt att utöka LRF-koncernen. Genom dotterbolaget By: gruppen AB ges en ny möjlighet att visa bredden inom svensk livsmedelsproduktion, säger Anders Källström, vd och koncernchef LRF. Jag vill också betona att detta är en ekonomisk, långsiktig satsning från LRFs sida.
Anders Källström ser också framför sig att ett antal producenter runt om i Sverige kan gå samman och genom ett franchisekoncept öppna ett ”by:fik” för att sälja sina produkter.
– Det finns idag 1200 gårdsbutiker i Sverige vilket är fler än antalet Icabutiker så förutsättningen finns att göra något bra. Men man ska också komma ihåg att det är en sak att göra en fantastisk ost, korv eller vad det är. Problemet kan bli att ta sig ut på en stenhård konkurrensmarknad. Med konceptet by:fiket hoppas vi att vi skapar nya och bättre förutsättningar för våra producenter att sälja sina produkter.


Menyerna har tagits fram tillsammans med kockarna Ulrika och Carina Brydling. Båda systrarna har erfarenhet från bland annat Årets Kock och Svenska Kocklandslaget.
– Ulrika och Carina Brydling är duktiga och kreativa kockar. Dessutom delar vi samma grundvärderingar när det gäller att producera bra mat på ett hållbart sätt. För LRF är det viktigt att gästerna känner sig trygga med att maten de äter är framtagen med stor hänsyn till djur och miljö och att det tydligt framgår var råvarorna kommer ifrån och att vi ärar den som äras bör, nämligen den svenska bonden. Detta är ett av de sätt som vi hoppas ska öka tillväxten och lönsamheten för svenska livsmedel, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.



Vd för dotterbolaget By:gruppen är Per Åhrlin som även är vd för LRFs anläggning Sånga-Säby.
– Det blir självklart en utmaning att köpa och laga mat på enbart svenska råvaror då dessa är lite dyrare i inköp jämfört med importvaror. Men vi tror att gästerna är beredda att betala. Glädjande är också att alltfler konsumenter efterfrågar svenska produkter. Detta talar för att By:gruppens verksamhet kan bli lönsam på sikt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062