23948sdkhjf

Ökad andel ekologiska livsmedel / LI 4

En allt större andel av livsmedel sålda i Sverige är ekologiska. Det gäller inom dagligvaruhandeln såväl som inom andra kanaler, och det gäller både privata och offentliga storkök. Inom offentlig upphandling av livsmedel står de ekologiska produkterna för 25 procent av inköpen.
Den andelen ligger långt över den andel som sortimentet har inom dagligvaruhandeln, cirka 5 procent. Genomsnittligt svarar medlemsföretagen som levererar till det offent­liga att andelen ekologiska produkter står för cirka 25 procent. Det vill säga samma andel som de totala inköpen inom offentlig sektor uppges ligga på.

Denna andel kommer för­modligen att öka ytterligare över tid. Från politiskt håll har det kommit förslag om att de offentliga uppköpen av ekologiska livsmedel skall öka till uppemot 50 procent. Exempelvis har Miljöpartiet satt upp som mål att andelen ekologiskt i den offentliga maten ska vara 50 procent 2020 (DN Debatt 2/7-14).

Hur ställer sig svenska producenter till ambitionerna att öka andelen ekologiskt? Ja, det visar sig att bereds­kapen är god.

• 80 procent av livsmedelsföretagen har idag ekologiska produkter i sitt utbud.

• 34 procent av dessa företag svarar i enkäten att de skulle kunna öka lever­anserna av ekologiska produkter från dag ett

• 64 procent anger att de med viss eftersläpning skulle kunna öka den ekologiska produktionen.

'Uppenbarligen är det inte tillgången på ekologiska råvaror som är den trånga faktorn i en omställning mot mer ekologisk produktion, endast två procent av företagen angav detta som ett eventuellt hinder. Det är snarare ökad efterfrågan som krävs för ökade försäljningsvolymer skall bli verklighet. Källa: LI

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063