Ökad andel ekologiska livsmedel / LI 4
En allt större andel av livsmedel sålda i Sverige är ekologiska. Det gäller inom dagligvaruhandeln såväl som inom andra kanaler, och det gäller både privata och offentliga storkök. Inom offentlig upphandling av livsmedel står de ekologiska produkterna för 25 procent av inköpen.
Denna andel kommer förmodligen att öka ytterligare över tid. Från politiskt håll har det kommit förslag om att de offentliga uppköpen av ekologiska livsmedel skall öka till uppemot 50 procent. Exempelvis har Miljöpartiet satt upp som mål att andelen ekologiskt i den offentliga maten ska vara 50 procent 2020 (DN Debatt 2/7-14).
Hur ställer sig svenska producenter till ambitionerna att öka andelen ekologiskt? Ja, det visar sig att beredskapen är god.
• 80 procent av livsmedelsföretagen har idag ekologiska produkter i sitt utbud.
• 34 procent av dessa företag svarar i enkäten att de skulle kunna öka leveranserna av ekologiska produkter från dag ett
• 64 procent anger att de med viss eftersläpning skulle kunna öka den ekologiska produktionen.
'Uppenbarligen är det inte tillgången på ekologiska råvaror som är den trånga faktorn i en omställning mot mer ekologisk produktion, endast två procent av företagen angav detta som ett eventuellt hinder. Det är snarare ökad efterfrågan som krävs för ökade försäljningsvolymer skall bli verklighet. Källa: LI