23948sdkhjf

LRF startar krogar och kaféer

Nu öppnar LRF café på Kungsholmen, i Stockholm. Namnet är By: fiket och ligger i Stadshagen. Men kafét serverar inte bara en slät kopp kaffe utan är ett led i LRF:S offensiv för svensk livsmedelsproduktion.


LRFs första kafé ingår i ett nytt koncept där bondens produkter kommer att erbjudas via fik runt om i hela Sverige. LRF har genom bildandet av dotterbolaget By:gruppen AB förra året antagit målet att inte bara etablera en kafékedja utan också positionera sig med svenska livsmedel i restaurangbranschen och i livsmedelsbutiker.

– Intresset för kopplingen mellan maten, kocken och bonden är fortsatt stort. Många pratar om svenska råvaror för att locka kunden – alltför sällan det syns på tallriken. Tanken med det nya dotterbolaget by: är att ta landsbygden till staden och servera bra, god mat från svenska producenter, till gäster som bryr sig om vad de äter. Nyttan för LRFs medlemmar är både ett skyltfönster i bästa läge för svenska råvaror och möjligheten att leverera sina produkter direkt till by:, säger LRFs VD Anders Källström.

Menyerna har utvecklats av kockarna Ulrika och Carina Brydling, det har resulterat i servering av klassiskt kokkaffe och grillade landskapsmackor.

Framöver vill LRF utvidga konceptet och öppna fler fik men också restauranger i hela landet. Konceptet by: ska i förlängningen ska vara skalbart och även kunna etableras på andra platser i landet, kooperativa företag som via det nya varumärket och i en franchisingmodell kan utveckla restauranger och saluhallar runt om i landet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078