23948sdkhjf

Ny bistro på Centralen

Senast i raden av nya matställen på Stockholms Centralstation bygger Svenska Brasserier restaurang Luzette. Premiär efter sommaren.
Det blir ett modernt brasserie med inspiration från klassiska restauranger i äldre centralstationer såsom Le Train Bleu på Gare du Lyon (Paris) och Oyster Bar på Grand Central Station (New York).

Lokalen från 1871 är kulturmärkt med högt i tak och fin genomströmning av ljus. Väggar och golv behålls intakta och Jonas Bohlin står för inredningen. Det blir främst svenska material med kalkstensplattor, granit, kakel, mässing, marmor och trädetaljer. Cirka 120 sittplatser fördelas på matsal, en bar, en uteservering på Vasagatan och en servering i Centralhallen. Det blir även take away-försäljning och öppet från morgon till sena kvällen.

Victor Lagerstedt blir kökschef och Tommy Myllymäki är inspiratör till köksteamet. I köket placeras ett rôtisseri som blir en självklar del av inredningen och för köket ett fantastiskt redskap att tillaga mat i. Utöver rätterna från rôtisseriet blandas internationella klassiker med nyheter.

Luz betyder ljus, något som representeras av den fina genomströmningen av ljus i lokalen. Namnet Luzette är inspirerat av den takbelysning med samma namn som hängde på Stockholms Centralstation tidigt 1900-tal, en modernare variant hänger där än idag. Peter Behrens formgav den vackra lampan på 1920-talet och lampan kommer att återfinnas i matsalen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282