Trendig öl skapar brist på humle
Ett stadigt växande antal mikrobryggare i kombination med en trend för höga humlehalter i ölet gör att humleodlarna har svårt att hinna med. Framför allt är India Pale Ale, IPA, som kräver mycket humle. Ibland upp till fyra gånger så mycket som vanligt lageröl. Den ökade efterfrågan gör att humleodlarna kan får svårt att klara produktionen.
Magnus Lindroos, VD på Malt-Magnus säger till Svenska Dagbladet:
- Jag tror inte konsumenterna är så medvetna om det. Lyckligt ovetande, skulle man kunna säga. Jag försöker påtala för dem att de ska bunkra och inte vänta till i höst. I oktober börjar det nog bli rent på hyllorna, i alla fall om man vill ha de populära sorterna.
Michael Ahlin, förstebryggare på Sthlm Brewing & Co tipsar andra bryggare runt om i landet är att dels använda mindre humle men även utforska många glömda europeiska humlesorter som fallit i glömska i IPA-hysterin.
Andreas Kjörling
www.kjorlingwine.com