23948sdkhjf

Trendig öl skapar brist på humle

Ett stadigt växande antal mikrobryggare i kombination med en trend för höga humlehalter i ölet gör att humleodlarna har svårt att hinna med. Framför allt är India Pale Ale, IPA, som kräver mycket humle. Ibland upp till fyra gånger så mycket som vanligt lageröl. Den ökade efterfrågan gör att humleodlarna kan får svårt att klara produktionen.
Humleodlarnas branschorganistion i USA har därför slagit larm om en kommande brist på humle.Humle skördas på sensommaren och hösten. Det innebär att nästa skörd kan börja säljas först i december. Vissa amerikanska humlesorter kan dröja ända fram till februari-mars nästa år. Det kommer innebära en höjning av priserna, vilket givetvis i sin tur påverkar ölpriset.

Magnus Lindroos, VD på Malt-Magnus säger till Svenska Dagbladet:

- Jag tror inte konsumenterna är så medvetna om det. Lyckligt ovetande, skulle man kunna säga. Jag försöker påtala för dem att de ska bunkra och inte vänta till i höst. I oktober börjar det nog bli rent på hyllorna, i alla fall om man vill ha de populära sorterna.

Michael Ahlin, förstebryggare på Sthlm Brewing & Co tipsar andra bryggare runt om i landet är att dels använda mindre humle men även utforska många glömda europeiska humlesorter som fallit i glömska i IPA-hysterin.

Andreas Kjörling
www.kjorlingwine.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093