23948sdkhjf

Foodies – en film om gastronomisk jet set

Recension: Nyligen hade filmen Foodies premiär på bio. Den handlar om den gastronomiska jet-set i världen. Människor som närmast kan liknas vid gastronomins svar på hipsters. De är bloggare och självutnämnda recensenter som reser världen runt för att äta på de bästa restaurangerna.
Under 90 minuter tas tittaren med på en svindlande kulinarisk resa i både Europa, USA och Asien. Filmen behandlar på ett både tänkvärt och illustrativt sätt den bloggrörelse som under de tio senast åren vuxit fram.

Frågan är om det enormt stora inflytande som de genom ett stort antal läsare har skaffat sig. Är det rimligt att trettio kockar arbetar en hel dag för att en enskild person sedan ska döma?

Jag tycker absolut att alla matintresserade bör se filmen, inte minst för att låta sig inspireras av alla fantastiska kockar vars mat får det att kurra i magen.

Förvånande nog provas det väldigt lite vin i filmen. Det är många avsmakningsmenyer som inmundigas men inte ett enda vinpaket illustreras. Kanske för att de foodies som medverkar i filmen inte är vinmänniskor, vilket i så fall ytterligare befäster den tveksamhet som jag kan känna för ett allt för stort enskilt inflytande.

Foodies är producerad av B-reel i samarbete med SVT och regisserad av Thomas Jackson, Charlotte Landelius och Henrik Stockare.

Andreas Kjörling
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063