Streetfood-SM
För första gången hålls SM i Streetfood. Sveriges vassaste streetfood-kockar gör upp om vem som är bäst i landet. Finalen avgörs lördagen den 24 maj i samband med evenemanget ”Kök och Grill” i Kungsträdgården Stockholm.
Idén till tävlingen kommer från Erik Brännström på Santa Maria och det var framför allt under arbetet med Santa Marias streetfood-koncept ”World To Go” som han såg att det fanns ett intresse för en tävling.
Street food-älskare och etablerade kockar har skickat in sina tävlingsbidrag som bestått av ett recept och en beskrivning av den egna verksamheten. Bidragen har kommit från många olika håll och det är många foodtruckägare som deltagit.
En jury har granskat bidragen. De har dels tittat på receptet i sin helhet, kompositionen av smaker, råvaror samt tillagning, men också tanken bakom maten. Streetfood är en mattrend som kännetecknas av att det finns ett starkt koncepttänk och därför är det minst lika viktigt att det finns en tanke med receptet och ett tydligt koncept med verksamheten.
Under finaldagen möts de två lag som juryn valt ut i en cook-off för att avgöra vem som är bäst på streetfood. Varje lag får bestå av max två medlemmar och tävlingen är uppdelad i två delmoment.
Deltävling 1: Finalisterna får laga sin signaturrätt. Juryn tittar på hur finalisterna använt olika kryddor och råvaror samt tillagningsmetoderna. Det är viktigt att det är innovativt och gott men minst lika viktigt att det finns en tanke och ett koncept med matlagningen så att rätten stämmer med verksamhetens övrig matlagning och meny.
Deltävling 2: Här får finalisterna en hemlig korg med ingredienser. Utifrån dessa ska de laga en streetfoodrätt som är innovativ och går i samma anda som deras övriga matlagning. Även här tittar juryn på smak och helhetstänk kring maten.
Fakta om tävlingen:
När: 24 maj klockan 14:00-16:00
Var: Kungsträdgården, Stockholm
Hur: Finalisterna, bestående av två tvåmannalag, tävlar mot varandra i två deltävlingar.
Namnen på finalisterna presenteras den 19 maj.