23948sdkhjf

Mindre andel svensk mat på matborden

Den del som bonden får behålla av matkonsumtionen har minskat med 35 procent sedan 1995. Under samma period har importens andel av matinköpen ökat med mer än 70 procent. Det visar rapporten Matkronan – vem får konsumentens pengar? där LRF har undersökt matens pris från jord till bord och tagit fasta på hur konsumentens pengar fördelas mellan den svenska bonden, livsmedelsindustrin, matbutiken, staten (moms) och import.
– Samtidigt som bondens andel av den summa som konsumenten lägger på mat har minskat, har kostnaden för att bedriva jordbruk blivit allt högre. Priset för att producera livsmedel har ökat betydligt mer än både avräkningspriser och inflation. Det är en avgörande orsak till varför de svenska böndernas företag har blivit färre och större och att alltmer mat är importerad, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.

Mer kontinentala matvanor har fått hushållen att i allt större utsträckning efterfråga mat från andra länder. Samtidigt har billigare, importerad mat lett till att konsumenter dels väljer utländska livsmedel som egentligen kan produceras i Sverige, dels låter ett utländskt alternativ av till exempel frukt ersätta ett svenskt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063