23948sdkhjf

Vilket korvparty!

Att korv är ”trendhett” bevisades när Korvfestivalen genomfördes i annexet Globen den sista helgen i mars. Runt 6 000 besökare kunde bland annat smaka på kvalitetskorv, köpa med sig, lyssna på korvexperter och ta del av det digra festivalprogrammet. Text: Anders Örnevall, Maud Lindblå. Foto: Robin Lorentz Allard.

Det var kö vid biljettluckorna när Korvfestivalen öppnade sina portar i Globen Annexet den 29 mars. Många, många hade tagit tillfället i akt att besöka Korvfestivalen som arrangerades av Korvakademien i samarbete med LRF.
LRFs vd Anders Källström och Korvakademiens preses Christina Möller klippte invigningsbandet som dagen till ära bestod av ett band av prinskorvar.
– Det är andra gången vi arrangerar en korvfestival, sa Christina Möller och som hoppades att festivalen skulle bli en högtidsstund för alla korvälskare.
– Vi tycker det är viktigt att lyfta fram och sätta fokus på den svenska bonden och på svensk livsmedelsproduktion. Därför är det självklart att vi finns med på den här festivalen, menade Anders Källström.
Bland besökarna kan noteras Peter Eriksson (MP) som passade på att gå både en och två rundor bland korvstånden före matdebatten med näringsminister Annie Lööf (C) som hölls på söndagen och samlade många åhörare. Hela familjen Corazza Bildt kom och spanade in goda korvar, liksom förra året. Anna Maria Corazza Bildt hjälpte också till som prisutdelare.

Akademieledamöterna Ulf Elfving och Jan Scherman ledde festivalprogrammet från scenen och här kunde besökarna få lära sig mer om vilka drycker som passar bäst till korv signerat Jens Dolk. Magdalena Ribbing kåserade om korvetikett, Carl Jan Granqvist berättade sina bästa korvminnen och årets charkmästare intervjuades.

På festivalen fanns också Barnens Korvskola. Under två dagar kryddade barn mellan 7 och 12 år sin smet, blandade kött och ister, stoppade i fjälster och snurrade till lagom längder. Resultatet blev en meter korv att ta hem. Till sin hjälp hade de korvmästare Martin Friberg från restaurang Printz, som specialiserat sig på korvtillverkning. Alla pass började med att Martin pekade på ett styckschema och visade vilka delar av djuren man använder i korven och slutade med att han lärde ut den rätta snurren så att det blir knutar på korven.
Barnen gillade att ha mycket kryddor i smeten, föredrog i de flesta fall en stekt korv framför en kokt, och många tyckte att deras egen korv var den godaste de smakat.
– Min korv vann på att jag hade senapsfrö och fänkål i, berättar Rebecca, som härstammar från en släkt av amerikanska boskapsuppfödare och gillar kockprogram på tv.

Det var fyllda korvkassar som bars ut från festivalen. Lennart Skoog från Mariefred hade varit på festivalen med hustru Monica.
– Jag vet inte riktigt vad frugan har plockat ihop men isterband vet jag i alla fall. Kul att vara här men det blir lite mycket av olika smaker när man provar sig runt. Men gott var det.
”Fullastade” var också Carin Granlund-Olsen tillsammans med Bianca Brandon-Cox, båda Stockholm:
– Vi har handlat hur mycket som helst, skrattar de. Vi gillar verkligen korv och tycker festivalen är en roligt initiativ och vi var också här för att lyssna på korvalsdebatten mellan Peter Eriksson och Anne Lööf. Men mest har vi handlat, allt från lammkorv, falukorv och prinskorvar till viltkorv och senap.
Och Bianca Brandon-Cox berättar avslutningsvis att hon var vegetarian i sju år innan hon tog en varmkorv på stan:
– Efter det var jag fast.

Bilden:
Den pampiga invigningen i prinskorvens tecken förrättades av Korvakademiens Christina Möller och LRFs vd Anders Källström. Konferenciererna Jan Scherman och Ulf Elfving hjälpte till med ”korvbandet”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062