23948sdkhjf

Bästa korvkrogen

Korvakademien har utsett Taylors & Jones with the Twist i Stockholm till Årets Korvkrog 2014. De får priset ”för förmågan att oförtrutet föra korvkulturen i Sverige framåt och driva på utvecklingen med nya, roliga idéer”.
I den lilla lokalen i Hornstullsgallerian i Stockholm serveras Taylors & Jones hemgjorda korvar med tillbehör tillsammans med ett intressant ölsortiment.

Taylors & Jones klev för några år sen in och tog täten i den svenska korvgastronomin och har sedan dess varit en viktig drivkraft i det svenska ”korvundret”. Från Taylors & Jones korvmakeri och korvhandel på Hantverkargatan spred sig vibbarna i den svenska korvgastronomins ankdamm.

– Allt fler upptäckte den kulinariska värld som handgjord korv faktiskt öppnar dörren till, säger Gareth Jones, som startade korvmakeriet tillsammans med David Taylor, slaktare från Moira utanför Belfast. Idag ingår också Kerim Akkoc från Hägersten i gruppen.

Idén att öppna en korvrestaurang har växt fram.
– Jag är vän med grabbarna på puben Oliver Twist och vi pratade hit och dit om att göra något tillsamans. Hantverkskorv och hantverksöl. Så blev vi erbjudna lokalen i Hornstull, timingen kändes rätt och vi körde igång för snart ett år sen, berättar Gareth.

Man valde ett opretentiöst och avskalat koncept. God korv, goda tillbehör, gott öl. Mycket framgångsrikt. Ett par aktiviteter har kommit till så småningom. Lite korvevent på kvällarna, korv- och ölskola.

– 2013 var ett fantastiskt år för oss, säger Gareth. Vi öppnade butiken i Hötorgshallen, vi gjorde en kokbok, vi öppnade Taylors & Jones with theTwist. Det är full fart på Hantverkargatan med korvtillverkning, försäljning och korvkurser. Just nu väntar vi med nya projekt. Få se till hösten.

Fortsatt framgång för korvkrogarna
2010 blev Nytorget Urban Deli i Stockholm först att utses till Årets Korvkrog. Där finns alltid minst en hemgjord korv på menyn. 2010 var Urban Delis koncept nytt – tanken är att sudda ut gränserna mellan att äta och handla mat, mellan att äta hemma och äta ute. 2011 utsågs Urban Deli till Årets innovatör på Restauranggalan.

Idag finns Urban Deli även i Sickla och planerar ny restaurang och saluhall vid Sveavägen.

2011 års Korvkrog blev Gourmetkorv i Göteborg. Den lilla hål i väggen-restaurangen i centrala stan hade blivit ett mekka för korvälskare. Den omfångsrika menyn är en internationell blandning med inspiration från en rad korvländer. ”Ett helgjutet koncept som bottnar i stor kärlek till korv”, löd vinnarmotiveringen.

Idag finns Gourmetkorv även i Nordstan. 2013 fick de Arlas Guldko i kategorin bästa snabbmål.

2012 blev Korvhuset i Malmö och Lund Årets Korvkrog. Peter och Robert Johnson, far och son tog emot priset med motiveringen att de ”med envis målmedvetenhet byggt upp en bas för god korvkultur i Malmö, som man fortsätter utveckla med framsynthet och fantasi” .

Menyn med 101 sorters korv från världens alla hörn, korvprovningar med månadslånga köer och försäljning till korvälskarnas egna grillpartyn är några faktorer bakom framgången. En lokal specialitet har utvecklats bland de skånska korvätarna - hälften surkål, hälften mos till korven.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063