23948sdkhjf

Syndigt på spritmuseet

Spritmuseum i Stockholm tar ett ogenerat grepp om den svenska synden. Tillsammans med konstnären Peter Johansson synar museet lust och last, frigjordhet och skam utifrån begreppen Sex och Sprit.
I utställningen vandrar besökarna genom en labyrint av filmer, bilder, tidningsklipp och föremål ut den svenska syndens historia. Från 50-talets kontroversiella filmer som ”Hon dansade en sommar” och ”Sommaren med Monika”, via undangömda Systembolagsbutiker, motböcker, spritspioner och p-piller, fram till det sena 70-talets kultförklarade erotikklassiker ”Fäbodjäntan.”

Den Svenska Synden är en utställning som sätter fokus på det svenska välfärdssamhället där spriten var den främsta källan till skam, samtidigt som den liberala inställningen till sex var en källa till nationell stolthet.

Konstnären Peter Johansson utformar utställningen som en labyrint med titthål där besökarna får utforska och kika in på den svenska synden. Museet står för utställningens historiska och berättande innehåll och har tillsammans med Peter Johansson fyllt titthålen med filmer och föremål som illustrerar historien om den svenska synden.

Utställningen pågår mellan 22 maj och 11 januari 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063