23948sdkhjf

Korvfestival vid Globen - årets största korvfest

Missa inte årets största korvfest i Stockholm. Den 29 och 30 mars kan du jubla åt prisbelönta korvmakare, lära dig mer om korv av de verkliga mästarna, höra näringsminister Annie Lööf (C) och Peter Eriksson (MP) debattera maten och jobben och Korvakademiens första hederspristagare, Owe Thörnqvist, framföra sin oöverträffade ”Varm korv boogie”. Alltmedan du smakar dig fram till festivalens godaste korv.
I Annexet vid Ericsson Globe skapas en mötesplats för alla som älskar korv, äter korv, gör korv, säljer korv och pratar om korv.

– Intresset för korv bara växer och suget efter kunskap om korvkvalitet, tillverkning och historia är större än någonsin säger korvfestivalgeneralen Christina Möller.

Festivaldagarna är fyllda med tävlingar, underhållning och framträdanden av spännande personligheter med en eller annan anknytning till korv. Magdalena Ribbing lär ut korvetikett, Carl Jan Granqvist berättar korvminnen och Jens Dolk tipsar om lämpliga drycker till korv. Scenprogrammet leds av Ulf Elfving och Jan Scherman, båda stora korvälskare och ledamöter i Korvakademien.

Under festivaldagarna får publiken rösta fram sin favoritkorv, som naturligtvis får pris liksom årets bästa tillbehör. Årets korvprofil och Årets korvkrog får också ta emot pris på festivalen.

Ett 50-tal utställare från alla delar av Sverige deltar.

En är Jokkmokkskorv, som grundades 1945. Affärsidén var att förädla det traditionella falukorvsreceptet genom att använda de bästa köttdetaljerna och dessutom putsa bort alla senor, hinnor och brosk.

– Jag är stolt över att konstatera att vi efter snart 70 år fortsätter att jobba med den ursprungliga affärsidén som ledstjärna, säger Magnus Kvickström, vd sedan 1993.

Han ser fram emot ett par roliga dagar på Korvfestivalen. Lite jippo, mycket barn, hoppas han på.

– Korvens framtid är ljus, konstaterar han. Idag vill folk ha riktig korv, hantverksprodukter från grunden. Så som vi alltid gjort.

Bröd, senap och syrade grönsaker hör till det som ställs ut förutom korv.

Korvfestivalen arrangeras av Korvakademien i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.


Korvakademien är en ideell sammanslutning med syfte att höja korvens status i samhället och utöka sortimentet av GOD korv. I Korvakademiens monter kan du lära dig om korvens historia och kemi, och inte minst smaka på och köpa hem Korvakademiens festivalkorv.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är Sverige största småföretagarorganisation. Medlemmarna, Sveriges bönder, arbetar för säker mat genom omtanke om djur och miljö. LRF:s mål är att det ska produceras mer mat i Sverige, att bönderna ska bli fler och att de ska få större del av intäkterna.

Välkommen till pressträff

Lördagen den 29 mars kl 11:30, direkt efter invigningen av Korvfestivalen, inbjuds till pressträff i Pressrummet, Annexet, Ericsson Globe.

Besökare från media ombeds anmäla sig vid informationsdisken i anslutning till entrén, för insläpp och information.

Här är några av höjdpunkterna under de två festivaldagarna:

Möt Mästarna i Charkuteri

De svenska certifierade Mästarna i Charkuteri har en egen monter, men gör också ett antal framträdanden från scenen. Det handlar om Sveriges skickligaste charkuterister, som delar med sig av sin kunskap. De visar upp sina egna bästa korvar, korv av vilt och klassiska korvar.

Köttbranschens Riksförbund (KR), som företräder de mindre företagen, har drivit på utvecklingen med Mästarbrev. Syftet är att lyfta fram charkuteriyrket som hamnat i skuggan av andra yrken, trots den betydande yrkesskicklighet som krävs. De svenska charkuterimästarna förbereder sig nu för att bilda ett landslag och representera Sverige i framtida utmaningar.

– Charkuteriyrket kommer att bli ett populärt yrke framöver, tro mig, säger de.

Barnens egen korvskola

Under festivaldagarna arrangerar Barnens egen matskola och Restaurang Printz korvskola för barn. Barnen får göra egen korv tillsammans med korvrestaurangen Printz professionella korvmakare. Godaste korven får pris.

– Små människor är starka påtryckare, säger Anna Lind Lewin, Barnens egen matskola. Börjar man med matlagning tidigt för de små kockarna sin kunskap vidare i familjen.

Debatt om maten och jobben

Vid lunchtid på söndagen finns näringsminister Annie Lööf (C) och Peter Eriksson (MP) på plats för en debatt om maten och jobben. Den kommer bland annat att handla om matens kvalitet och koppling till hälsa, import och egenproduktion samt export av mat och den svenska matindustrins betydelse för sysselsättning och regionalpolitik. I något sammanhang kommer säkert korv att nämnas…

Korvakademiens hederspris

Kompositören och artisten Owe Thörnqvist är den första mottagaren av Korvakademiens Hederspris. Han tar emot priset på Korvfestivalens scen klockan 13:00 på söndagen. Priset är en glaskorv, gjord av glaskonstnären Kjell Engman, som också deltar.

Korvakademiens Hederspris tilldelas en person som i sin livsgärning gjort värdefulla insatser för korvens ställning i landet. För Owe Thörnqvists del handlar det förstås om Varm Korv Boogie. Så här står det bland annat i motiveringen:

Priset går till en person som gett ord och ton till den ädla slangen med en sådan popularitet att den levt i folkmun i en mansålder. Refrängen är välbekant för de flesta, liksom melodin.”

För fullständig Information: www.korvfestivalen.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065