23948sdkhjf

Owe Thörnqvist tar emot hederspris vid Korvfestivalen

Kompositören och artisten Owe Thörnqvist blir den första mottagaren av Korvakademiens Hederspris. Söndagen den 30 mars tar han emot priset, en glaskorv, vid Korvfestivalen i Annexet vid Ericsson Globe.
Det är förstås Owe Thörnqvists jättehit Varm Korv Boogie som ligger till grund för utnämningen. Så här låter det i motiveringen:

Priset går till en person som gett ord och ton till den ädla slangen med en sådan popularitet att den levat i folkmun i en mansålder .”

Varm Korv Boogie har en speciell historia. Owe Thörnqvist berättar hur han fick idén till låten:

– På Fyristorg i Uppsala stod på 1950-talet en trivsam varmkorvgubbe med plåtlåda på magen. Lådan var dubbelbottnad och fylld med korvspad som hölls varmt med ett så kallat spritkök på nedre botten. Rödspritsdoften var påtaglig både från lådan och gubbens andedräkt.

– Där samlades vi ungdomar för en ”slang med halka” efter utekvällar på närliggande studentnationer. Plötsligt ansågs denna korvhantering ohygienisk och förbjöds. Då skrev jag denna protestvisa som blev en landsplåga på grammofon.

Glaskorv

Hederspriset, en glaskorv på en gaffel, har skapats av glaskonstnären Kjell Engman, som också deltar vid prisutdelningen. Han gillar också korv:

– Jag minns när jag följde med min far på bandy. Matcherna var tråkiga att se på men pappa gav mig så mycket varmkorv jag orkade äta bara jag höll tyst, skrattar han.

Korvfestivalen är en två dagar lång korvhappening i Annexet vid Ericsson Globe 29-30 mars. En mötesplats för korvälskare med ett innehållsrikt program med mycket korvkunskap och möjlighet att smaka på och köpa hem korv av alla slag.

– Korven har gjort en unik klassresa. Fokus på kvalitet och hantverk har gjort att korv idag har en etablerad plats i gastronomin, säger Korvakademiens preses Christina Möller.

Jan Scherman och Ulf Elfving, båda ledamöter i Korvakademien, leder scenprogrammet och delar ut Hederspriset tillsammans med Christina Möller vid lunchtid på söndagen.

Korvfestivalen arrangeras av Korvakademien i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Information: www.korvfestivalen.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063