23948sdkhjf

Unga talanger belönades

Det blev Sara Aasum Hultberg och Lukas Hansson som fick ta emot stipendier för Årets Konditortalang respektive Årets Kocktalang. Stipendierna delades ut av Stiftelsen Sveriges Bästa Bord och Arla i samband med en ceremoni på Restaurangakademien i Stockholm.
Stiftelsen Sveriges Bästa Bord tillsammans med Arla har under många år delat ut utbildningsstipendier till unga talangfulla konditorer respektive kockar. Inom konditori handlar det om att stödja konditorinäringen men även att utveckla dessertköket på restauranger. Stipendiet till Årets Kocktalang ska självfallet bidra till att utveckla svensk gastronomi.
Det är många duktiga dessertskapare som fått stipendiet långt innan de blivit berömda. En av dem är till exempel Anton Bjur, en av ägarna till Gastrologik.

I år är det Sara Aasum Hultberg som på Restaurangakademien får motta diplom och stipendium från Monica Sander, försäljningschef på Arla, och Gunnar Törnquist, en av grundarna till Stiftelsen Sveriges Bästa Bord.

– Det var mamma och mormor som alltid bakade hemma och jag som alltid stod beredd att inte bara slicka skålen utan också att hjälpa till mer och mer. Så jag har bakning och desserter i blodet. Efter bageriutbildning har jag rest runt och jobbat och praktiserat en hel del. En som betytt mycket för mig både som förebild och inspiratör är Håkan Mårtensson som jag träffade i New York. Han är delägare i en chokladfabrik och i kaffekedjan Fika.

– Från början var det mest bakning och nu är det alltmer desserter och i synnerhet choklad. Jag älskar choklad och jag vill jobba med bra rena råvaror som ger raka och enkla smaker. Till exempel choklad med inslag av karamell och nötter. Det är en fin kombo.

– Det här stipendiet ger mig möjlighet att vidareutbilda mig och mitt mål är att om fem år jobba mer som konsult, undervisa eller jobba med kreativa desserter på tv och i media. Men först ska jag skaffa mig mer praktik. Kanske i USA eller Frankrike.

Lukas Hansson är ett nytt stjärnskott på kockhimlen. Han jobbar på Grand i Lund och han har tävlat i Årets Kock och kommit till final i Årets Unga Kock 2014. Därmed tar han plats i den skara av talanger som genom året fått stipendiet. Den första som erhöll denna utmärkelse var Stefan Karlsson. Därefter är de många namnkunniga kockar som till exempel Tina Nordström, Fredrik Andersson med flera som fått stipendiet långt innan de blivit berömda. Därmed har Stiftelsen Sveriges Bästa Bord sedan 1992 delat ut över 800 000 kronor för att stödja och utveckla svensk gastronomi.

– Det var egentligen när jag upptäckte kockprogrammen på TV som jag började att själv laga mat. Jag var då runt 12 år, berättar en överlycklig Lukas. Efter att ha gått restaurangutbildning började jag som praktikant på i köket på Grand i Lund. Där finns ju en Årets Kock och en som ansvarar för det skånska regionala kocklaget som tävlar i OS. Så jag får mycket motivation på mitt dagliga jobb.

– Så där fick jag fast jobb och just alla deras gästspel där toppkockar kommer hit har verkligen inspirerat mig. För mig är råvaran viktig. Jag vill att dess smaker ska lyftas fram på tallriken och tala för sig själv. Samtidigt fascineras jag av det nordiska Köket med dess enkelhet och närhet.

– Detta stipendium kom som en blixt från en klar himmel för mig. Det ger mig möjlighet att till exempel praktisera utomlands. Kanske i något av våra grannländer. Men framför allt är det ett gediget kvitto på att allt slit och allt engagemang som jag hittills lagt ner har lönat sig. Och samtidigt vet jag att det svenska köket håller världsklass och det gör utmärkelsen ännu större för mig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063