23948sdkhjf

Håkan Johansson tog VM-guld i bakning

Håkan Johansson tog hem VM-guld i finalen i individuella Bagar-VM 2014 i Paris. Håkan Johansson är verksam I Stockholm och ansvarig för bröd på Taverna Brillos bageri och restaurangerna Riche, Teatergrillen och Sturehof.


Sverige deltog som en av åtta t ävlingsnationer som gjorde upp i en åtta timmar lång bakning. Håkan Johansson, 32 år från Falkenberg lyckades med bragden att bli bäst i världen, genom att bli bäst i Bagar-VM i Paris, Coupe Louis LeSaffre.



I kategorin sött bröd, där Håkan Johansson vann guld, tillverkade deltagarna såväl kavlade bakverk såsom croissanter och pain au chocolat, sombriocher och vetebröd. Som arrangör för tävlingen står det franska jästföretaget LeSaffre. Mer än 200 svenska supportrar var på plats. Tävlingen syftar till att stärka bageriprofessionens ställning avgjordes på den internationella brödmässan Europain.

– Det här känns fortfarande lite overkligt men helt fantastiskt. Jag kände mig taggad inför VM och siktade mot guld. Min träningsperiod har löpt från oktober förra året fram till nu, och sedan två månader har jag bakat upp hela sortimentet 5-7 dagar i veckan. För att få till ett gott sött bröd finns det inga genvägar, det är naturliga och färska råvaror som gäller. När man startar på morgonen börjar man alltid från noll. Det finns inga gränser för vad man kan skapa med bara lite mjöl och vatten - det är mitt guld bevis på, säger Håkan Johansson, vinnare av Bagar-VM 2014.

–Att slå fransmännen på deras hemmaplan gällande croissanter säger väl allt. Svenska bagare håller internationell klass och Håkan är en mästare på bröd, han var helt överlägsen i alla bedömningar. Han visade på innovativa smaker och hans bakverk hade en lyster kring sig, säger Martin Lundell, vd för branchorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Bagarlandslaget.

Håkan Johansson är nytillträdd lagkapten i Bagarlandslaget. I yrket låter han sig ofta inspireras av sina duktiga bagarkollegor och då inte minst från de egna landslagskamraterna.

Prispallen i Bagar-VM 2014:
1:a Sverige
2:a Japan
3:a Taiwan
4:a Italien


Tävlingskriterier
I finalen i Bagar-VM gör 8 nationer upp om den prestigefyllda titeln. Under åtta timmar skapar finalisterna bakverk inom kategorin sött bröd. Produkterna bedöms utifrån vikt, volym, smak, form, teknik och användandet av olika degar.

Ytterligare information om Bagar-VM finns www.coupelouislesaffre.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079