23948sdkhjf

Svensken gillar semlor

Den 4 mars infaller årets fettisdag. I år har branschen undersökt hur många som äter semlor, och fler än hälften av alla svenskar äter en semla på fettisdagen. Det betyder att cirka fem miljoner semlor äts den dagen. Många blir bjudna av arbetsgivaren, men det skiljer sig bland olika typer av organisationer.
En undersökning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer låtit undersökningsföretaget GfK genomföra visar att: 54 procent av svenskarna njuter av en semla på fettisdagen. Det innebär uppskattningsvis att det kommer ätas över fem miljoner semlor bara på fettisdagen den 4 mars.

– Semlan är en typisk svensk företeelse med lång tradition. Det är fantastiskt att se hur vi svenskar går man ur huse för att köpa semlor på fettisdagen. Landets bagerier och konditorier arbetar för högtryck och sätter in alla resurser de har för att så många som möjligt ska kunna få tag i en äkta semla på denna unika dag. Det är det enkla i kombinationen av kardemummabullen, mandelmassan och grädden som tillsammans ger den goda smaken och den härliga semlan, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Många arbetsgivare ser semlan som ett bra sätt att visa personalen sin uppskattning.
En fråga till respondenterna i undersökningen var om de blivit bjudna av sin arbetsgivare på semla under fettisdagen 2013. Det intressanta resultatet, visar att alla ”semmelälskare” bör välja Landstingen som arbetsgivare, eftersom hela 41 procent av de anställda där blev bjudna på semla. Värre är det i landets kommuner, där enbart var femte av de anställda blev bjudna på semla medan så många som 34 procent av personalen i privata företag fick njuta av en semla på fettisdagen. 1,6 miljoner svenskar får under fettisdagen en semla som arbetsgivaren bjuder på.

Fakta om undersökningen:
935 personer i GfK:s Konsumentpaneler svarade på frågan: ”Åt du någon semla på fettisdagen?”. Undersökningen genomfördes i månadsskiftet februari/mars 2013, dvs efter fettisdagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063