Mathias Dahlgren kreerar med gäster
I början av april lanserar Mathias Dahlgren en ny upplevelse, Matbordet, där fokus ligger på skapandet av framtidens måltid tillsammans med gästerna.
Utgångspunkten är ett gemensamt matbord där kocken lagar mat till tio gäster och där de tillsammans delar en kväll med maten, samtalet och erfarenhetsutbytet i centrum.
– Både vi och våra gäster längtar efter nya upplevelser och det här är en naturlig utveckling som vi är glada att dela med våra gäster. För sju år sedan var Matbaren framtidens restaurang medan den nu snarare är normen. Nu vill vi tillsammans med våra gäster återigen blicka in i framtiden,säger Mathias Dahlgren.
Matbordet, som är ett komplement till Matsalen och Matbaren, har sitt ursprung i viljan att komma närmare gästen, utvecklas, lära sig mer och lära av varandra. Det är ett platsbyggt bord i en avskild del av Matsalen som rymmer ca 10 gäster, en kock och ytterligare en kompetens, exempelvis en producent, ideolog eller vetenskaplig specialist. Ingen måltid kommer att bli den andra lik eftersom det varje dag skapas ett unikt möte tillsammans med nya gäster. I nära dialog med gästerna och med själva matlagningsprocessen i centrum skapar deltagarna måltidsupplevelsen tillsammans.
– Grunden till all mat vi lagar är inom ramen för ”Det naturliga köket”. Med Matbordet, i förhållande till en traditionell restaurang, skapar vi möjligheten att föra ut processen direkt till gästerna. Det är något som vi upplever efterfrågas och med Matbordet kan vi inspirera, utbyta insikter, kunskap och erfarenheter med så många som möjligt, fortsätter Mathias.
Matbordet byggs i Matsalen som en restaurang i restaurangen. Under veckosluten kommer gästerna att bryta bröd med nya människor och matupplevelsen har utgångspunkt i tre, för kvällen, utvalda råvaror. Andra dagar i veckan kommer Matbordet erbjuda andra upplevelser. Bland annat kommer det att stå kunskapsdelning på menyn när måltiden tar avstamp i det vetenskapliga. Producenter kommer att bjudas in för att dela med sig av sina erfarenheter. Det kommer också att erbjudas radikal matlagning, där kocken utmanar sig själv att på en timme, med endast en rätt och ett glas dryck, skapa en fullgod upplevelse för gästerna. Matbordet kommer även att bli den naturliga arbetsplatsen för Mathias och hans team att driva den kreativa utvecklingen för restaurangerna framåt.