Häftig kocktävling i Norrbotten
I mars åker åtta lag från olika restauranggymnasier från hela landet till Rödbergsfortet för tävlingen Vildmarkens kocktävling. Tävlingen genomförs utomhus på den mäktiga borggården på Rödbergsfortet. Där ska ungdomarna komponera två varmrätter och tillaga dessa över öppen eld.
Ingredienserna är norrländska specialiteter som vildfångad röding, renrostbiff, mandelpotatis och skabramost från Jokkmokk.
Ordförande för juryn är den kända kocken och krögaren Niklas Ekstedt. Han säger så här om tävlingen:
– Vilken underbar tävling! Jag ser verkligen framemot att se vad de tävlande lagen ska skapa från det norrländska skafferiet. Dessutom ska de tillaga maten utan elektricitet och över öppen eld. Därför tvekande jag inte en sekund att ställa upp när jag fick frågan att leda juryns arbete.
Bakom tävlingen står och restaurang-och livsmedelsprogrammet vid Björknäsgymnasiet i Boden med stöd från Bodens kommun, Jägarförbundet, Försvarsmakten och Bodens näringsliv samt ett antal leverantörer.