23948sdkhjf

Ostronbar i det fria

Bistro Jarl i Stockholm satsar hårt på ostron. Som enda krog i city serveras här varje torsdag ostron utomhus på traditionsenligt franskt manér.
– Det här ger ytterligare en dimension till matupplevelsen; att njuta av ostron utomhus såsom de ofta serveras i Frankrike, berättar Per Nordlind, krögare på Bistro Jarl och fortsätter:

– I höstas valde vi att satsa ännu mer på ostron och bjuda stockholmarna på något utöver det vanliga; vi smög igång mot slutet av förra året och har redan ostronglada stamgäster.

Bistro Jarl kommer att köra enligt den gamla regeln att ostron bör ätas under månader med bokstaven ”r” i. Under maj, juni, juli och augusti blir det alltså ett uppehåll för den specialgjorda ostrondisken. Att det är en tradition i Frankrike att servera och hantera skaldjuren utomhus, beror på trånga utrymmen och säkerligen på att fransmännen tidigt gjorde konst av att ”äta med ögonen”. Dessutom, som Per Nordlind påpekar, mår ju ostron ännu bättre ute i den friska, kyliga luften än inne i en varm restaurang.

Utbudet på de franska och svenska ostronen är också brett; olika sorter och storlekar läggs upp varje torsdag på den sedvanliga isbädden med tång och citroner.

Bistro Jarl är en klassiskt inredd bistro som öppnade år 1987. Arkitekten hade fått uppdraget att skapa en levande matsal och mötesplats med drag av 1800-talets Paris. Bistro Jarl ägs och drivs sedan 1997 av Per Nordlind som även stått bakom Villa Pauli i Djursholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078