Filip Fastén Årets kock 2014
Årets Kock 2014 är Filip Fastén, som är kock på Restaurant Frantzén, Stockholm. Han är uppväxt i Ljusdal, Hälsingland och tävlade i finalen av Årets Kock 2012. På Restauranggalan 2011 utsågs han till Årets Framtidslöfte.
Vid finalen i Stockholm idag var Filip Fastén den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna att på fem och en halv timme skapa två varmrätter. Huvudråvaran i den första tävlingsuppgiften var svensk anka, som presenterades helstekt med apelsinsås samt med tre tillbehör av potatis, spetskål och gul lök. Ankan trancherades inför juryn. I den andra tävlingsuppgiften var huvudråvaran skrei med 14 färska, handplockade, norska pilgrimsmusslor.
Vid prisceremonin på Stockholm Waterfront idag fick Filip Fastén ta emot guldmedaljen av H.K.H. Prins Carl Philip.
Filip Fastén är 24 år och jobbar på Restaurant Frantzén i Stockholm.
Juryns motivering lyder
Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.
Silvermedaljen gick till Martin Brag, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Göteborg.
Filip Fastén Årets kock 2014 Foto:Magnus Skoglöf