AG Årets Köttkrog för tredje gången
AG på Kungsholmen som drivs av Johan Jureskog och Klas Ljungquist är Årets Köttkrog 2014. Andraplatsen går till Djuret som belönades med utmärkelsen för Årets Nose-to-Tail restaurang, ett nytt pris instiftat för att uppmuntra att fler detaljer av ett djur på tillvaratas på köttrestaurangerna.
1.AG Stockholm(1)2.Djuret Stockholm(2)3.Svartengrens Stockholm(4)4.Rolfs Kök Stockholm(ny)5.Meet Göteborg(5)6.Vassa Eggen Stockholm(3)7.Johannes Kök Linköping(ny)8.Grill Stockholm(6)9.Wallers Visby(8)10.Zink Grill Stockholm(7)
Motiveringen för det nyinstiftade priset Nose -To-Tail lyder: " Djuret tilldelas årets specialpris för bästa Nose-to-Tail restaurang för sitt ambitiösa uppdrag med att servera ett djur i taget. Det är ett föredömligt förhållningssätt som sker i harmoni med naturen då Djurets meny följer årets skiftningar. Restaurangen låter matlagningen ta den tid som krävs då ett flertal av djurens styckdetaljer inte kan vändas hastigt på en grill. Med sitt hantverkskunnande tar Djuret fram det bästa hos hela djuret."'
Bland Sveriges främsta köttkrogar 2014 finns två nykomlingar: Johannes Kök i Linköping, som öppnade för ett år sedan och nu tog en sjundeplats. Rolfs Kök i Stockholm har en desto längre historik och tog sig i år in på listan genom ett allt tydligare fokusera på köttråvaran. Rolfs Kök ägs och drivs av Johan Jureskog och Klas Ljungquist som också ligger bakom årets vinnare AG.
– Vi ser ett ökat intresse för kvalitetskött i hela landet samtidigt som allt fler restauranger blir bättre på att ta tillvara på fler delar av djuren, säger Michel Jamais som är ordföranden i juryn för Årets Köttkrog. Vårt arbete blir allt mer utmanade men samtidigt mer intressant i och med att kunskapen hos både krogarna och gästerna ökar.
Priset för Årets Köttkrog presenteras av det anrika amerikanska vinhuset Beringer
Juryn bestod av styckmästaren Håkan Fällman, mat- och dryckesprofilen Michel Jamais samt Sveriges Mästerkock 2012 Sigrid Bárány.