23948sdkhjf

En läsk per dag ökar dödligheten

Sockerinnehållet i en vanlig läsk är tillräckligt stort för att öka hjärtdödligheten enligt en undersökning som presenteras på svd.se
Om man dricker en burk läsk – med tillsatt socker – om dagen ökar sin risk för hjärtdödlighet. Den som äter en andel socker motsvarande 17 procent av det totala energiintaget är risken 38 procent större än för dem som tar 8 procent av energin från socker. Undersökningen som svd refererar till presenteras i den medicinska tidskriften Jama.

– Studien ligger i linje med andra forskningsresultat, och det är bra att man fokuserar på riskerna kring just hjärt-kärlsjukdomar, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, till SvD. Hon anser att Livsmedelsverket ska skärpa rekommendationerna kring tillsatt socker.

Svenskarna äter något mindre tillsatt socker än i USA, men Erlanson-Albertsson ser en ökad trend som går mot mer snabbmats- och läskkonsumtion.

Svenskarna äter något mindre tillsatt socker än i USA, men Erlanson-Albertsson ser en ökad trend som går mot mer snabbmats- och läskkonsumtion. Dessutom finns dolda ”sockerfällor” som inte är lätta att hålla koll på, anser hon.

I
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079