23948sdkhjf

Dags att vara momspedagogisk

Den stora missuppfattningen jag möter från omvärlden sedan jag började på R&S är att andra tror att restaurangbranschen är en glassig värld. Visst är det en underbar värld, med fantastiska människor. Visst är njutning och upplevelser i fokus. Men en glassig värld. Knappast.
Det är inte heller en värld vid sidan om. En värld med människor som glider ovanpå i en exklusiv tillvaro utan verklighetsförankring. Det är en värld mitt i samhället med vanliga människor.

En viktig skillnad råder i den här världen. Det är fruktansvärt tufft och slitsamt. Här finns inga genvägar om du ska lyckas. Arbete och samarbete och disciplin är ledstjärnor.

Nu kan kritisk läsare säga. Vadå, skulle det vara något speciellt med er? Ja. Det vill jag påstå. Och jag gillar det och jag ser det.

En aha-upplevelse var att se det svenska stjärnkockgänget i Lyon och Bocuse d´Or förra året. Att Adam Dahlberg slet som ett djur och levererade har väl inte undgått någon. Men det fanns ett andra kockar där: De som var på plats i de svenska montrarna för att göra PR för Sverige och svensk mat. Där stod bland andra Fredrik Eriksson och Tommy Myllymäkki, se intervju sidan 11, i ett hörn av montern, under mycket primitiva arbetsförhållanden med kartonger som arbetsbord och fixade fram eleganta och välsmakande snittar utan knot. Där som annars kom disciplinen och arbetsmoralen i full dager. Det vanliga slitet i kök och matsal intet att förglömma för denna anekdots skull.

Då är vi överens om att detta är en värld av hårt arbetande människor på alla plan, inte sant? Nu ska vi reda ut det där med en värld vid sidan om. Att det inte är så kan man förstå när man läser Ingela Stensons krönika:

Samhällstrender mer och mer sammanfaller med mattrender, ett tecken på att maten etablerar sig alltmer i samhället.

Några exempel på det är att miljö och hälsa är viktiga aspekter i vår bransch som samhället i stort, likaså spårbarhet och hållbarhet, nya idéer kring det senare finns att kolla in på sidorna 14-17 En annan aspekt som sällan lyfts fram är den samhällsekonomiska: Här skapas jobb och ekonomisk tillväxt.

Detta är ingen lekstuga för lyxlirare, en attityd som man kan läsa av hos kritiker till momssänkningen.

Även en person i min absoluta har kläckt ur sig: Varför ska man gynna särintressen som krogägare med en momssänkning? Personen i fråga fick en föreläsning om att detta är en enhetlig matmoms och inget annat. Vilket vittnar om att vi alla måste vara moms-pedagoger fram till valet och även fortsättningsvis.

Den konst- och kulturhistoriska betydelsen av restaurangverksamhet är inte heller så ofta på agendan. Det slog mig vid ett besök i Dublin. Här finns en mängd helt underbara viktorianska pubar, vars hänförande miljöer med kulörta blyinfattade fönsterglas, ljusinsläpp, spegeldetaljer och inredning trä är en tidsresa och stor konstupplevelse, en av dessa barer Palace Bar på sid 42.

Den var länge en mötesplats för stadens författar- och konstnärskretsar. Idag har Palace Bar profilerat sig på irländsk whisky och hantverksöl. Läs och börja planera en resa till Dublin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093