23948sdkhjf

Stockholmarna dricksar mest i landet

Det snålas inte med dricksen bland svenskarna. Och det är stockholmarna som är mest generösa medan smålänningar och norrlänningar är mer sparsamma.
Som ett bevis på bra service. Det brukar vara den vanligaste orsaken till varför folk väljer att ge lite extrapengar till en taxichaufför eller servitris. Men det är inte lika vanligt att ge dricks i Småland och Norrland som i Stockholm. Det visar en ny undersökning som Infact AS genomfört på uppdrag av Point, Europas ledande leverantör inom betalkortslösningar. Undersökningen visar att sju av tio stockholmare brukar lämna dricks när de äter på restaurang medan endast hälften av alla tillfrågade i Småland och norra Norrland gör detsamma.

Vanan att ge dricks under taxiresor påverkas också av var personen i fråga är bosatt i landet. Nästan hälften av stockholmarna (44,2 procent) svarar att de brukar ge dricks när de åker taxi. Men i Småland och Norrland är siffran betydligt lägre där endast 22,5 procent respektive 16,8 procent svarar att de brukar ge taxichauffören en extraslant.

– Det finns en fördom om att smålänningar skulle vara snåla men här tror jag det egentligen handlar om vanan och utbudet, säger Bård Ljöstad vd för Point. I storstäder finns ett större utbud av restauranger och fler åker taxi men siffrorna är ändå intressanta eftersom de skiljer sig så mycket åt.

Undersökningen visar också att vanan att lämna dricks varierar stort i förhållande till ålder och inkomst. I de hushåll som hade en totalinkomst på över 750 000 kr per år är det än vanligare att ge dricks. 85 procent svarar att de oftast lämnar dricks när de äter på restaurang och 49 procent då de åker taxi. Detta kan jämföras med de hushåll som har en totalinkomst under 250 000 kr per år. Här säger endast 45 procent av de tillfrågade att de betalar dricks vid restaurangbesök och 26,6 procent vid taxiresor.

Ålder är också en påverkande faktor. Av de mellan 18-29 år som deltagit i undersökningen, var det 48,8 procent som svarade att de var vana att ge dricks när de gick på restaurang och 17,5 procent vid taxiresor, medan det var merparten av 45–64-åringarna som brukar dricksa vid restaurangbesök (70,7 procent) och 45,2 procent vid taxiresor.

Totalt svarar en majoritet av alla svenskar att de brukar ge dricks när de äter på restaurang (63,7 procent). Men när det kommer till taxiresor är svensken inte lika givmild då det endast är 35,5 procent som brukar ge taxichauffören dricks. Fortfarande väljer större delen av befolkningen att betala sina drickspengar med kontanter men stockholmarna väljer oftare än övriga befolkningen att lägga till extrapengar via betalkortsterminalen.

– Ny teknik och trender snappas upp först i större städer och här har stockholmarna sett möjligheterna med att slippa betala med kontanter. Att lägga till extrapengar via betalkortsterminalen är ett enklare och säkrare sätt än att hantera kontanter, avslutar Bård Ljöstad.

Fotnot: 1 117 personer har telefonintervjuats om sina dricksvanor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.547