23948sdkhjf

Kock eller bonde

13 av de 24 kockar som har tagit sig till semifinal i "Årets Kock 2014 – SM i professionell matlagning" kan tänka sig att bli lantbrukare. Det visar en rundringning till alla tävlande som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har gjort.
 
Om de inte hade blivit kockar så hade de kunnat tänka sig att bli bönder. Så svarar över hälften av alla de 24 semifinalisterna i Årets Kock 2014. Det är framförallt viljan att förvalta det svenska matarvet, kombinerat med intresset och respekten för råvaror som de tävlande kockarna har gemensamt med lantbrukarna.

– Jag är uppvuxen på en gård i Markim i Vallentuna och jag funderade en tid på att ta över efter min far och bli lantbrukare. Jag tror att respekten och intresset för mat kommer naturligt när man som jag är uppvuxen med bra råvaror. Då är det nog naturligt att vilja arbeta med mat på något sätt. Antingen som kock eller som bonde, säger Kalle Eriksson, kock som tävlar i semifinalen i Linköping.



Samtidigt efterfrågar många konsumenter råvaror från Sveriges bönder. Tre av fyra konsumenter tycker att det är viktigt att veta att en råvara är svensk och kommer från en svensk gård. Lika många väljer svenska råvaror för att de vill stödja den svenska bonden. Detta enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av LRF.


Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är värd för samtliga deltävlingar i Årets Kock 2014. I år avgörs Årets Kock 2014 med semifinaler i Linköping den 11 oktober och Växjö den 15 oktober, samt vid Sista chansen i Kramfors den 25 oktober. Totalt är det sex kockar som tävlar om titeln Årets Kock i finalen i Stockholm Waterfront, Stockholm den 7 februari 2014.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078