23948sdkhjf

Svenskt landslag i charkuteri

Nu bildar svenska certifierade mästarna i charkuteri ett landslag för att representera Sverige i framtida möten och utmaningar inom charkuteriområdet. Därmed blir Sverige först i Europa att bilda ett sådant. 
Nu bildar svenska certifierade mästarna i charkuteri ett landslag för att representera Sverige i framtida möten och utmaningar inom charkuteriområdet. Därmed blir Sverige först i Europa att bilda ett sådant.

Det är KR, Köttbranschens Riksförbund, som företräder de medelstora och mindre företagen i branschen som drivit på bildandet av ett landslag.

Och syftet då? Att lyfta fram charkuteriyrket, som hamnat i skuggan av andra yrken, trots den betydande yrkesskicklighet som krävs. Och naturligtvis för att få ett mått på hur den svenska charkuteribranschen står sig i jämförelse med andra länder.
– Vi behöver ständigt utvecklas, men det kräver välutbildade charkuterister, säger KRs ordförande Patrik Andersson, till vardags vd på Siljans Chark. Kvaliteten hos de svenska charkuterierna står och faller med den kompetens som våra charkuterister har. Nu är den äldre generationen på väg att pensioneras och vi behöver nya charkuterister som tar över, där gammal tradition kombineras med internationella influenser.

Satsningen är ett led i branschens Mästarprogram för att få fler charkuterister att avlägga Mästarprovet och få sitt Mästarbrev. Som en följd av detta hoppas branschen att yrket ska uppvärderas rejält och att konsumenterna är beredda att betala lite mer för charkuterier av högre kvalitet. Mästarprogrammet möjliggörs genom pengar inom regeringens satsning på Matlandet Sverige.

Svenska Landslagets charkuterister presenteras under våren nästa år. Första gången det nya landslaget visar upp sig, blir under nästkommande höst 2014.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063