Uppåt för restaurangerna i augusti
Restaurangernas försäljningsvolym steg med 3,6 procent under augusti, jämfört med samma period förra året. Bäst gick det för lunch- och kvällsrestauranger, som ökade med 6,1 procent. Det visar senaste Restaurangindex.
Den största kategorin, lunch- och kvällsrestauranger, har hittills i år ökat försäljningsvolymen med 4,5 procent jämfört med samma period förra året. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,6 procent i augusti, jämfört med samma månad förra året.
Restaurangindex är ett index som publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).
Visita och DLF kommenterar Restaurangomsättningen i löpande priser ökade med 5,6 procent i augusti 2013 jämfört med augusti 2012 och i volym med 3,6 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 3,6 procent.
Omsättningsutvecklingen under augusti var ett riktigt styrkebesked för restaurangbranschen. Den kalenderkorrigerade omsättningstillväxten i volym var klart högre än vad vi sett de sista månaderna och i paritet med utvecklingen under början på året. Detta är särskilt anmärkningsvärt då augusti 2012 var en månad med mycket stark omsättningstillväxt, dvs. tillväxten i augusti i år sker från en hög nivå. Lunch- och kvällsrestauranger är den restaurangkategori som hade den starkaste omsättningstillväxten under augusti. Det är dessutom den största kategorin och har haft en mycket stark tillväxt under hela året. Utvecklingen bland personalrestaurangerna var fortsatt svag. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), sjönk i augusti jämfört med juli med -0,4 procent och var cirka 1,1 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangtjänster sänktes.
Restaurangföretagens förväntningar på efterfrågan på några månaders sikt är fortsatt positiva men något mer dämpade jämfört med tidigare under året. Fortfarande är det en klart större andel av restaurangföretagen som tror på ökad efterfrågan på tre månaders sikt jämfört med andelen som tror på minskad efterfrågan. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för september 2013.
Försäljningsvolymen inom lunch och kvällsrestauranger ökade med 6,1 procent i augusti vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Kaféerna ökade sin försäljningsvolym med 5,5 procent i augusti. Den kategori med lägst utveckling var personalrestauranger, vars försäljningsvolym minskade med 8,9 %.
Den totala restaurangmarknaden uppgick 2012 till cirka 100,4 miljarder kronor inklusive moms. Lunch- och kvällsrestauranger har en försäljningsandel på 44,1 procent av den totala försäljningen. Personalrestauranger är den kategori som har lägst försäljningsandel inom restaurangbranschen, 4,6 procent.